Na granici prema Iranu

Ovako izgleda zid kojim Turska hoće da spriječi priliv izbjeglica

  • Извор: Телеграф
  • 17.08.2021. 19:10

Turska gradi visoki betonski zid na granici prema Iranu kako bi spriječila ilegalni ulazak migranata, posebno onih iz Avganistana, koji poslije ulaska talibana u Kabul, masovno napuštaju zemlju.

- Broj izbjeglica koje smo zaustavili na granici i spriječili da uđu prošle godine je oko 105.000. Ove godine je taj broj premašio 55.000 - rekao je Emin Bilmez, lokalni guverner.

Oko pet kilometara zida je već u izgradnji, a plan Turske je da podigne bedem dug 295 kilometara.

- Gradimo modularni zid. Veliki dio je završen. Iskopano je skoro 150 kilometara temelja – rekao je u nedjelju ministar odbrane Turske Hulusi Akar poslije obilaska granice sa Iranom.

On je dodao da se za obezbjeđivanje granice koristi savremena oprema, poput uređaja za noćno osmatranje i akustičnih senzora.




Avganistanci već godinama prelaze iz Irana u Tursku, a mnogi od njih su na putu za Evropu. Međutim, broj pritvora ovog mjeseca izazvao je zabrinutost zbog novog priliva.

Prošle sedmice zvaničnici su rekli da su u zadnjih 10 dana u blizini iranske granice priveli 1.500 ilegalnih migranata, od kojih su većina Avganistanci. Vlada predsjednika Tajipa Erdogana, koja već vodi računa o 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, kaže da želi da izbjegne još jedan izbjeglički talas.

UNHCR je rekao da je otprilike 270.000 Avganistanaca raseljeno unutar zemlje od januara. Time se ukupan broj stanovnika koji su iseljeni iz svojih domova povećava na 3,5 miliona.