Od terorista do hakera

Ovo je 10 najtraženijih kriminalaca na planeti

  • 04.11.2019. 17:18

Uticajni britanski dnevni list Gardijan sastavio je listu deset najtraženijih kriminalaca i na njen vrh stavio nigerijskog islamskog militanta Abubakara Šekaa.

1 - Abubakar Šekau

Abubakar Šekau je 2009. godine postao vođa islamističke grupe Boko haram, koja se zalaže za uvođenje šerijatskog prava, a odgovorna je za brojne napade na vojsku i civile. Najpoznatji zločin ovih militanata jeste otmica 276 djevojčica iz škole u Bornu.

2 - Abu Ibrahim el Hašimi el Kurajši

Među najtraženijim osobama nalazi se i novi vođa Islamske države Abu Ibrahim el Hašimi el Kurajši. Nakon smrti Abu Bakr el Bagdadija, on je imenovan za novog vođu ove terorističke organizacije.

3 - Ajman al Zavahiri

Na listi je i vođa Al Kaide Ajman el Zavahiri, bivši egipatski hirurg, koji se pridružio radikalnom islamskom pokretu.

4 - Davud Ibrahim Kaskar

Međi najtraženijim kriminalcima je i indijski milijarder Davud Ibrahim Kaskar. On je izgradio svoje carstvo iznudama i trgovinom drogom. Bio je jedan od idejnih tvoraca serije bombaških napada u Mumbaiju u kojima je 1993. ubijeno više od 250 ljudi.

5 - Ovidio Guzman Lopes

Visoko se kotira i Ovidio Guzman, sin nasljednik uhapšenog i osuđenog meksičkog bosa El Čapa. Ovidio, poznat kao “Čapito”, izazvao je rat meksičke policije i narko-vojske. Nakon što ga je policija uhapsila prošlog mjeseca došlo je do sukoba između snaga bezbjednosti i pripadnika moćnog narko-kartela Sinaloa. Na kraju se policija povukla i pustila Čapita da pobjegne.

6 - Ce Či Lop

Tražen je i vođa međunarodne bande droge Ce Či Lop, kinesko-kanadski građanin koji se smatra najtraženijim čovjekom u Aziji. On komanduje bandom koja operiše Japana do Njujorka.

7 - Vasilis Paleokostas

Gardijan je na listu natraženijih i najopasnijih osoba stavio i grčkog kriminalca Vasilisa Paleokostasa, zvanog “nedodirljivi”. Ovaj lopov i otmičar dva puta je pobjegao iz istog zatvora tako što je oteo helikopter. Grčka nudi nagradu od milion evra onome ko pomogne da Vasilis bude uhvaćen.

8 - Mateo Mesina Denaro

I sicilijanski bos Mateo Mesina Denaro jedan je od najtraženijih bkegunaca – on se krije od 1993.

9 - Gucifer 2.0

Tu je i “Gucifer 2.0”, pseudonim jednog ili više hakera koji tvrde da su odgovorni za upad u servere američkog demokratskog Nacionalnog odbora 2016, nakon čega su pustili u javnost dokumente i mejlove koje su pronašli.

10 - Felisijen Kabuga

Deseti na listi najtraženijih jeste afrički ratni zločinac Felisijen Kabuga. Ovog 84-godišnjeg zločinca traži međunarodni sud zbog njegove uloge u genocidu iz 1994. u Ruandi gdje je masakrirano više od 800.000 ljudi.

Тагови: