Najavio nominaciju

Ovo je najozbiljniji kandidat koji bi mogao da zemijeni Angelu Merkel

  • 02.11.2018. 07:32

Fridrih Merc postaje najozbiljniji kandidat za predsjednika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) nakon što tu funkciju napusti Angela Merkel, a kasnije, moguće, i za kancelara.

Politički analitičari procjenjuju da bi, ukoliko Merc pobijedi na stranačkim izbrima u decembru, stranka mogla ponovo da skrene udesno, nakon što se Merkelova, koja je i njemački kancelar, socijalnom politikom i odnosom prema migrantima približila Socijaldemokratskoj partiji Njemačke (SPD).

Merc, koji se zbog takve politike sporio sa Merkelovom i povukao iz stranačkog života, najavljuje svoju nominaciju, nakon što je ona saopštila da se više neće kandidovati za šefa stranke.

Fridrih Merc je kandidat konzervativno-preduzetničkog krila demohrišćana, navode politički analitičari.

"Nije nam potrebna revolucija, nego zamajac i obnova", poručio je Merc nakon najave da će se kandidovati za predsjednika ove stranke.

Berlinski krug u CDU nije skrivao zadovoljstvo zbog ove, za mnoge, iznenađujuće vijesti.

Dnevnik “Handelsblat” objavio je rezultate ankete, koja pokazuje da Merc ima velike šanse da postane prvi čovjek CDU.

Najveći konkurent mu je sadašnja glavni sekretar stranke Anegret Kramp-Karenbauer, koju mnogi smatraju kopijom Merkelove. Zato mnogi vjeruju da sa Karenbauerovom nije moguć novi početak.

Eventualni dolazak Merca na čelo stranke mogao bi da znači još tvrđu politiku prema migrantima. On je tvorac poznate krilatice da u Njemačkoj mora da vlada “njemačka kultura upravljanja”.

"Muslimani moraju da se prilagode našim običajima, kulturi i navikama", poručio je Merc još 2000. godine.

U svojoj saveznoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji Merc je za mnoge nada “starih dobrih demohrišćana”, po ugledu na Konrada Adenauera i Helmuta Kola.

Zbog bliskosti s privrednim krugovima, Merc, bi, međutim, mogao da da bude idealna meta napada za socijaldemokrate, Levicu i Zelene. Posebno je povrediv zbog posla kojim se trenutno bavi: radi za “Blekrok”, najveći američki koncern za upravljanje imovinom, piše “Bild”.

“Blekrok” je vjerovatno najmoćniji, ali i najzatvoreniji koncern za upravljanje imovinom na svijetu, a ima udjele u gotovo svih poznatim koncernima, kao što su “Alijanc”, “Simens” i “BMV”. Krajem marta 2018, “Blekrok” je upravljao imovinom od oko 6,3 biliona američkih dolara, saznaje “Bild”.

Fond se reklamira kao ponuđač usluga “upravljanja investicijama, rizičnim kapitalom i konsaltinga za institucionalne i privatne klijente”.

To znači da ima kontakte s šefovima velikih kompanija, a samim tim i odgovarajući uticaj.

Upravo zbog tog uticaja kritičari nazivaju “Blekrok” “tajnom svjetskom silom”. Knjiga novinarke lista “Cajt” Hajke Buhter iz 2015. nosi odgovarajući naslov: “Blekrok - tajna svjetska sila hoće naš novac”.

Sve ovo možda liči na zavjeru i pretjerivanje, ali imidž koncerna sasvim sigurno neće koristiti Mercu: kako se čini, neminovno je da se suoči s optužbama zbog svoje poslovne djelatnosti.

Ima i onih stručnjaka, koji kompaniju, koju je 1988. osnovao Lari Frink kao ogranak akcionarskog družva “Blekstoun”, ne posmatraju kritički.

Oni kažu da Blekrok nipošto nije “skakavac”, kako je 2004. tadašnji predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) nazvao finansijske investitore, koji preuzete kompanije bezobzirno iskorišćavaju i izlažu pritisku.

Sam Merc je u srijedu na konferenciji za štampu jasno stavio do znanja da “Blekrok” nije “skakavac”, već da je riječ o povjereničkom fondu koji upravlja investicijama stotine hiljada privatnih klijenata.

"Ne vidim tu ništa sporno. Kontrolišem tu kompaniju u Njemačkoj, ali je ne vodim", rekao je on.

Šta to finansijski znači za Fridriha Merca?

Prema procjenama iz krugova njemu bliskih ljudi, Merc bi morao da se odrekne prihoda od oko milion evra godišnje ukoliko bi postao predsjednik CDU ili kancelar.

Godišnja plata kancelara trenutno je oko 300.000 evra godišnje.

Angela Merkel nije dobijala dodatna primanja za funkciju predsjednice stranke, ali u Mercovom slučaju situacija bi mogla da bude drugačija, s obzirom da u početku ne bi imao političku funkciju za koju bi mu sljedovala primanja.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.