Kriza

Pad potrošnje crnog vina u Francuskoj, vinogradari traže pomoć vlade

  • Извор: Радио Сарајево
  • 01.03.2023. 22:08

Bordeaux, možda najpoznatija vinogradarska regija na svijetu, suočava se s neviđenim padom potrošnje i izvoza crnog vina, zbog čega vinogradari traže pomoć francuske vlade, objavila je novinska agencija EFE.

Na jugozapadu Francuske u departmanu Gironde, čiji je glavni grad Bordeaux, vinogradi se nižu duž cesta kilometrima i kilometrima. Većina poduzeća živi od vina ili snabdijeva sektor onim što mu je potrebno - ambalažom, alatima i konstrukcijama.

Od 115.000 hektara namijenjenih vinogradima, proizvođači žele smanjiti proizvodnju napuštanjem barem 10 posto tog zemljišta. Istovremeno od vlade traže financijsku naknadu i pomoć kako bi se riješili obilne zalihe.

"U naših 80 ili 85 posto vinograda proizvodi se crno vino. Danas u Francuskoj, ali i na izvoznim tržištima, pada njegova potrošnja", kaže Stéphane Gabard, vinogradar i voditelj sindikata u Bordeauxu.

Kriza je počela zatvaranjem stanovnika u kuće tokom pandemije koronavirusa.

Pad potrošnje, međutim, nije novost. Predkraj Drugog svjetskog rata potrošnja crnog vina u Francuskoj iznosila je 120 litara godišnje po stanovniku, danas je 40 litara, a očekuje se da će u narednim godinama nastaviti padati do 25 litara.

Promijenile su se zdravstvene navike, ali i način druženja. Danas je sve manje obilnih obroka ili porodičnih okupljanja koja potiču ispijanje crnog vina uz hranu. Umjesto toga, više se bijelog ili ružičastog vina konzumira u aperitivima i na društvenim okupljanjima.

Vinogradi drugih raznolikijih regija nisu osjetili toliki udar kao ovaj veteranski vinogradarski kraj. Vlada u Parizu, koja se isprva oglušila na proteste proteklih mjeseci, u februaru je dala zeleno svjetlo za destilaciju preostalih zaliha, s dvije kampanje između jula i oktobra procijenjene na 160 miliona eura. Financirat će se sredstvima iz državnog proračuna i Europske unije.

Riječ je o tome da se u okolnostima smanjene potražnje pojavljuje problem nedostatka skladišnih kapaciteta za prijem nove berbe grožđa i proizvodnje vina te je stoga nužno provesti destiliranje određenih količina vina.

U tu svrhu daje se podrška proizvođačima vina za provođenje destilacije vlastitih neprodanih zaliha vina i osigurava financijska podrška za troškove prijevoza i destilacije. Dobiveni destilirani alkohol može se koristiti isključivo u industrijske ili energetske svrhe.

Cilj je riješiti se 2,5 milijuna hektolitara vina, uglavnom crnog, premda vinogradari tvrde da je neprodani višak veći i iznosi tri miliona. Sektor vjeruje da će vlada objaviti nove najave o otkupu povodom početka Poljoprivrednog sajma u Parizu ove subote.

Тагови: