Slovenački predsjednik

Pahor: NATO mora ostaviti otvorena vrata Ukrajini

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 06.10.2022. 21:51

Slovenački predsjednik Borut Pahor rekao je u četvrtak na sastanku lidera grupe Araiolos na Malti da NATO mora ostaviti otvorena vrata Ukrajini.

Slovenački predsjednik je, govoreći na marginama skupa u Valeti, rekao da je neophodno sačuvati jedinstvo NATO alijanse.

Povodom zahtjeva Ukrajine za punopravno članstvo u NATO-u, on je rekao da "Ukrajina ima svako pravo da bira sopstvenu spoljnu i bezbjednosnu politiku" i da alijansa mora ostaviti otvorena vrata toj zemlji. On je dodao da o tome mora da odluči svih 30 sadašnjih članica NATO-a.

Pahor je istakao i da je u suočavanju sa posljedicama rata u Ukrajini, kao i u odnosu na Rusku Federaciju, važno da EU održi i ojača jedinstvo i da Evropa ne sme da ponovi grešku iz 2014. godine kada nije dovoljno odlučno odgovoriti na rusku okupaciju Krima.

On je takođe pozvao lidere da budu fleksibilni u pogledu širenja EU na region Zapadnog Balkana.

Pahor u Valeti učestvuje na sastanku čelnika Arrailos grupe, u kojoj su, pored Malte, još Estonija, Grčka, Irska, Italija, Letonija, Mađarska, Hrvatska, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovenija i Slovačka.

Centralni sadržaj ovogodišnje rasprave je diskusija i razmena mišljenja o efektima rata u Ukrajini na bezbednost i stabilnost na istoku i jugoistoku Evrope.

Lideri zemalja članica Evropske unije sastaju se u ovom formatu jednom godišnje od 2003. godine.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.