Emergency SOS

Pali s litice visoke 90 metara, telefon ih spasao

  • Извор: Кликс
  • 17.12.2022. 17:14

Apple je predstavio SOS funkciju satelitskog povezivanja u hitnim slučajevima s iPhoneom 14. Nakon spaSavanja na Aljasci ranije ovog mjeseca ova opcija je još jednom dokazala svoju sposobnost spaSavanja spasivši živote dvoje ljudi koji su pali u duboki klanac u Kaliforniji.

Nesreća se dogodila na auto-putu Angeles Forest u Nacionalnoj šumi Angeles u Kaliforniji kada je vozilo palo u otprilike 90 metara dubok kanjon. Ubrzo je iPhone 14 detektovao pad i poslao hitan SOS spasiocima putem satelitske veze.

Emergency SOS poslao je SMS jednom od Appleovih relejnih centara putem satelita. Poruka je zatim proslijeđena šerifovom odjelu za pomoć. Nakon hitnog poziva, tim za istraživanje i spasavanje Montrose otišao je na mjesto i spasao dvije osobe koje su učestvovale u nesreći. Kasnije su poslani u lokalnu bolnicu gdje su im ustanovljene blage do srednje teške povrede.

Prema objavi tima za spasavanje Montrosea, primili su hitan satelitski poziv 14. decembra koji je korišten za dobivanje "tačne geografske širine i dužine za žrtve". Cijeli događaj spasavanja zabilježen je kamerom.

Ovo nije prvi put da je Appleov uređaj zaslužan za spasavanje života. Kao što je gore spomenuto, čovjek koji je putovao od Noorvika do Kotzebuea na Aljasci nedavno je ostao nasukan na hladnom, udaljenom mjestu kada su njegove motorne sanke pale. Srećom, tada je nosio iPhone 14.

Aktivirao je opciju hitnog SOS-a putem satelita na svom telefonu. Appleov centar za hitne slučajeve zatim je promijenio odjel za potragu i spasavanje i podijelio svoje GPS koordinate.

Detekcija sudara i satelit za hitne slučajeve putem SOS-a predstavljeni su sa serijom iPhone 14 ranije ove godine. Duo je trenutno besplatno dostupan svim korisnicima iPhonea 14 u SAD-u i dijelovima Evrope. Apple je najavio da će u budućnosti usluga biti dostupna i u drugim zemljama.

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.