Индонезија

Паника великих размера: Проглашено стање највише узбуне

  • Извор: Б92
  • 02.05.2024. 13:56

Због поновне ерупције вулкана у Индонезији на снази је наредба за евакуацију становништва, а дошло је и до отказивања летова и затварања аеродрома.

Вулкан висок 725 метара на острву Руанг еруптира од средине априла, представљајући пријетњу онима који живе у близини и ваздушном саобраћају у региону.

Вулкан је у уторак еруптирао три пута, шаљући облаке лаве и пепела у небо, што је изазвало највишу узбуну која каже да постоји могућност цунамија изазваног вулканским материјалом који је завршио у океану.

Руанг се налази недалеко од обале већег острва Тагуланданг, одакле су власти позвале више од 12.000 људи да се евакуишу, преноси Си-ен-ен.

Снимци које је објавила Национална управа за катастрофе (BNPB) показују људе који чекају на евакуацију у лукама и велике облаке пепела.

Посљедње ерупције довеле су до затварања најмање седам аеродрома, укључујући Међународни аеродром Сам Ратуланги. Оближње школе су такође затворене како би се дјеца заштитила од вулканског пепела.

Регионални превозник Ер Азија саопштио је да је отказао 21 лет након нове ерупције.

Ерупција у априлу пореметила је више од 200 летова, а стотине становника који живе у близини вулкана евакуисани су због страха од цунамија попут оног из 1871. године.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: