Шокантна одлука

Папа дозволио благослов за истополне парове

  • Извор: Телеграф
  • 18.12.2023. 16:10

Папа Фрања званично је одобрио да се свештеницима дозволи да благосиљају истополне парове, а нови документ објашњава радикалну промјену политике Ватикана инсистирањем да људи који траже Божју љубав и милост не треба да подлежу "исцрпној моралној анализи" да би је примили.

Документ ватиканске доктрине, објављен у понедјељак, разрађује писмо које је папа послао двојици конзервативних кардинала које је објављено у октобру. У том прелиминарном одговору, папа Фрања је сугерисао да би се такви благослови могли понудити под неким околностима ако се не помијешају ритуал са сакраментом брака.

Нови документ понавља то образложење и разрађује га, потврђујући да је брак доживотни сакрамент између мушкарца и жене. И наглашава да благослови не би требало да се додјељују у исто вријеме када и грађанска заједница, користећи одређене ритуале или чак са одећом и гестовима који припадају вјенчању.

Али каже се да се захтјеви за таквим благословима не смију одбијати. Нуди опширну дефиницију појма „благослов“ у Светом писму како би инсистирао на томе да људи који траже трансцендентан однос са Богом и траже његову љубав и милосрђе не треба да буду подвргнути „исцрпној моралној анализи“ као предуслову за добијање истог.

"На крају крајева, благослов људима нуди средство да повећају своје повјерење у Бога", наводи се у документу.

"Захтјев за благословом, дакле, изражава и његује отвореност за трансценденције, милосрђе и блискост Богу у хиљаду конкретних животних околности, што није мала ствар у свијету у коме живимо. То је сјеме Светог Духа које се мора његовати, а не ометати", наведено је.

Подсјетимо, Ватикан сматра да је брак нераскидива заједница између мушкарца и жене. Као резултат тога, дуго се противио истополним браковима. А 2021. године, Ватиканска конгрегација за доктрину вјере је отворено рекла да црква не може благословити заједнице два мушкарца или двије жене јер „Бог не може благословити гријех“.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

    ''Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.