Ватикан

Папа прихватио оставку надбискупа: Прикривао злостављање дјеце?

  • 25.02.2024. 18:05

Папа Франциско прихватио је оставку надбискупа митрополита пољске бискупије Шћећинско-камијенске Анджеја Џиге, објавио је Ватикан у свом билтену.

Локални медиј "Газета виборча" преноси да је Џига оптужен за "прикривање дјела педофилије које је починио свештеник под његовим надзором". 

У кратком саопштењу Свете Столице нису се спомињале те оптужбе.

Пољска је доживјела низ скандала са злостављањем дјеце. 

Наиме, пољска државна комисија за случајеве педофилије 2021. је проучила око 330 пријава у тој земљи. Иако је некадашњи папа Јован Други преминуо још 2005. године, постао је горућа тема у Пољској након емитовања контроверзног документарца на телевизији ТВН која је у власништву САД.

У филму се наводи да је, док је био кардинал у свом родном граду Кракову, штитио свештенике оптужене за сексуално злостављање дјеце.

Некадашњи први човјек Римокатоличке цркве, рођен као Карол Јозеф Војтила, водио је краковску надбискупију од 1964. до 1978. године. Он је у том периоду био упознат са случајевима више свештеника оптужених за злостављање малољетника, а наводно је и помогао у њиховом заташкавању, тврди холандски новинар, позивајући се на архивске документе којима је имао приступ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина