ATV

Ukaz

Papa uveo promjene u zakon crkve: Sveštenici obavezni da prijave zlostavljanje

 • 09.05.2019. 16:09

Papa Franja izvršio je promjene u zakonu Katoličke crkve prema kojima biskupi mogu da odgovaraju za seksualno zlostavljanje ili prikrivanje tog dijela. Sveštenici su sada obavezni da prijave ovakva djela, a svako ima pravo da se požali direktno Vatikanu ukoliko je to potrebno.

Papin ukaz, koji pokriva pitanja zlostavljanja djece i odraslih, obavezuje svaku katoličku biskupiju u svijetu da uspostavi jednostavan i dostupan sistem izvještavanja i ohrabruje lokalne crkve da uključe pravne stručnjake u istrage.

Ovaj ukaz je druga papina intervencija od samita o zlostavljanju koji je održan u Vatikanu u februaru. Odlukom su utvrđeni vremenski rokovi za lokalne istrage i odgovor Vatikana, a omogućava se i retroaktivno izvještavanje.

Napomenuto je da biskupi koji su u sukobu interesa treba da isključe sebe iz istražnih radnji i da oni mogu biti pozvani na odgovornost zbog zloupotrebe položaja u seksualnim odnosima sa odraslim osobama.

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program