Papa započinje posjetu Bagdadu

  • 05.03.2021. 07:57

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo danas započinje višednevnu posjetu Iraku uprkos pogoršanoj bezbjednosnoj situaciji u pojedinim dijelovima te zemlje.

Papa Franjo izjavio je ranije da ljudi u Iraku ne smiju ponovo biti iznevjereni, nakon što je njegovom prethodniku Јovanu Pavlu Drugom bila zabranjena posjeta toj zemlji 2000. godine.

Papa je pred posjetu Iraku koja će trajati do ponedjeljka, 8. marta, pozvao vjernike da se mole kako bi njegov odlazak u tu zemlju prošao na najbolji način i donio željene rezultate.

On je izjavio je da je cilj njegove posjete da pokaže solidarnost sa hrišćanskom zajednicom u Iraku, koju čini oko 300.000 ljudi, što je tek jedna petina u odnosu na njihov broj prije američke invazije 2003. godine i brutalnog nasilja islamističkih militanata koje je uslijedilo nakon toga.

Zbog dolaska pape iračke vlasti preduzele su oštre mjere bezbjednosti za čije spovođenje je angažovano dodatnih nekoliko hiljada bezbjednosnih službenika.

Posjeta pape dolazi nakon niza raketnih i bombaških samoubilačkih napada, koji su izazvali strahovanje za njegovu bezbjednost.

Bezbjednosni zvaničnik višeg ranga izjavio je da su bezbjednosni službenici obučeni za najgore scenarije, od uličnih obračuna do bombaških i raketnih napada.

Osim zabrinutosti zbog mogućeg nasilja, posjetu pape dodatno komplikuje nagli porast broja zaraženih virusom korona.

Specijalne jedinice iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova i vojska Iraka postaviće poseban bezbjednosni kordon oko pape gdje god da krene, a dronovi će neprestano nadgledati rute kojima će se kretati.

Timovi za eksplozive i antiterorističke jedinice biće u pripravnosti u slučaju otkrivanja bilo kakvih sumnjivih naprava ili izbijanja uličnih sukoba.

Osim toga, okupljanjima u čast posjete pape Franje prisustvovaće i prerušeni obavještajci i službenici državne bezbjednosti.

Tim tehničara će da ometa ili prekida sumnjive pozive ili radijsku komunikaciju.

Ukupno 10.000 obučenih službenika brinuće se za bezbjednost pape.

Vatikanski zvaničnici i lokalne crkvene starješine rekli su da su zadovoljni time što je iračke snage moći da obezbijede adekvatnu zaštitu pape Franje i članova njegove svite.

Na ulicama su postavljeni bilbordi i posteri sa likom pape Franje, a iračke i vatikanske zastave postavljene su na zgradama.

Iračka Vlada uvela je zabranu putovanja između provincija i policijski čas od 20.00 do 5.00 časova radnim danima, a vikendom je uveden cjelodnevni policijski čas.

Zvaničnik policije istakao je da su ranije uvedene mjere olakšale obezbjeđivanje zaštite pape Franje tokom posjete Iraku.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.