ATV

Досадне бубе

Париз окупирале стjенице

 • Извор: РТС
 • 01.10.2023. 21:46

Док се Француска припрема за Олимпијске игре, које ће у овој европској држави бити одржане сљедећег љета, власти у Паризу упозоравају да се хитно нешто мора предузети против стјеница. Посљедњих недјеља, ове досадне бубе примијећене су чак и у метроу и биоскопима.

Са проблемом стјеница, посљедњих неколико година, суочава се читава Француска, а како показују посљедњи извјештаји у главном граду је права најезда. Досадне бубе виђене су у кућама, биоскопима, болницама, возовима и просторијама метроа, због чега је за рјешењем проблема приморан да трага и министар саобраћаја како би заштитио путнике.

"Сљедеће недјеље ћу окупити превознике како бих пружио информације о предузетим акцијама и како бисмо заједнички дјеловали у интересу путника“, објавио је Клеман Бон на Иксу.

Објава министра Бона услиједила је дан након што је Емануел Грегоар, замјеник градоначелника Париза, написао писмо у име Градске скупштине позивајући премијерку Елизабет Борн да реагује на проблем "пошасти“.

"Живорад" јури улицама Чикага док трешти хит Тине Ивановић

"Стјенице су проблем јавног здравља и треба их пријавити као такве. Држава мора хитно да окупи све надлежне службе како би донијела акциони план који одговара размјери ове пошасти, јер се цијела Француска припрема да буде домаћин Олимпијских и Параолимпијских игара 2024. године“, поручио је Грегоар у писму.

Размјере проблема у Паризу су толике да је Грегоар рекао за Franceinfo да би план за заштиту од стјеница требало да буде укључен у уговоре о осигурању кућа и станова.

Према његовим ријечима, на тај начин би могло да се помогне грађанима који су открили у својим домовима стјенице, а забринути су због високе цијене борбе са овим штеточинама.

Грегоар је нагласио да град тражи од Владе да организује састанке на којима би се разматрали хитни кораци за контролу штеточина.

Опасна вожња на бх. цести: Пуком срећом избјегнут директан судар

Опасна вожња на бх. цести: Пуком срећом избјегнут директан судар

Досадне бубе доспјеле су у жижу јавности након инцидента крајем августа, када је корисница Твитера објавила фотографије на којима се, како је навела, виде реакције на њеном тијелу због стјеница које су је ујеле док је била у париском биоскопу.

Биоскоп је 4. септембра издао саопштење у којем се извињава посјетиоцима, додајући да се уводе хитне мјере борбе против инсеката.

Међутим, ситуација у француској пријестоници не да се није поправила већ грађани истичу да је све горе. Корисници друштвених медија објављују снимке инсеката који пузе унаоколо по возовима и париском метроу, а стјеница има и на аеродрому "Шарл де Гол“.

Министарство за енергетску транзицију Француске наводи на својој веб-страници да је број стјеница у земљи у порасту, вјероватно, због међународних путовања и отпорности на инсектициде.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

  Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 17:00 Серија: 1994 (12+) (Р)

  Серија: 1994 (12+) (Р)