Austrija

Parlament razmatra zakon o obaveznoj vakcinaciji

  • Извор: СРНА
  • 03.02.2022. 17:16

Gornji dom austrijskog parlamenta počeo je danas raspravu o nacrtu zakona kojim bi vakcine protiv virusa korona postale obavezne za odrasle, a očekuje se da će ga usvojiti.

Otprilike 69 odsto stanovništva Austrije potpuno je vakcinisano protiv kovida 19, što je jedna od najnižih stopa u Zapadnoj Evropi. Nova vlada držala se planiranog mandata od kada je objavljen od strane prethodnog kancelara u novembru, iako su rasle sumnje da će to biti u potpunosti sprovedeno.

Implementacija je predviđena u fazama. Mandat, odnosno obaveza, vjerovatno će stupiti na snagu za nekoliko dana, ali provjera neće biti do 15. marta, kada će policija početi da provjerava vakcinalni status ljudi u redovnim patrolama.

Detaljnije provjere će početi kasnijeg, neodređenog datuma u ​​trećoj fazi, kada registar vakcinacija bude pokrenut.

"Nadam se da nam faza tri uopšte neće biti potrebna. Ako zdravstveni stručnjaci kažu u svojoj procjeni da nije neophodna, ako ustavni pravnici kažu da nije proporcionalna, faza tri se neće desiti", rekao je ministar zdravlja Volfgang Muekštajn za Radio ORF.

Nakon što odobri gornji dom, zakon moraju da potpišu predsjednik Aleksandar van der Belen i kancelar Karl Nehamer, a potom će stupiti na snagu. Taj proces obično traje nekoliko dana. Vlada je odavno rekla da će obavezna vakcinacija krenuti početkom februara.

U međuvremenu Vlada je ublažila ograničenja za nevakcinisane, a uskoro više neće biti zabranjen ulaz u restorane i prodavnice koje nisu neophodne jer je popunjenost kreveta na intenzivnoj njezi na "dobrom nivou".

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић