Pariz

Pas dobio majmunske boginje

  • Извор: Агенције
  • 16.08.2022. 16:14

Italijanski hrt zaražen je majmunskim boginjama, što je prvi prijavljen slučaj prelaska ove bolesti sa čovjeka na psa.

Slučaj je prijavljen u Parizu, a nakon toga su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti uključile pse na listu životinja koje su podložne da se zaraze ovim virusom, prenio je “Vašington post”.

Potencijalni slučaj prenosa bolesti sa čovjeka na psa otkriven je kod četvorogodišnjeg italijanskog hrta 12 dana nakon što su njegovi vlasnici ispoljili simptome majmunskih boginja, navodi se u izvještaju u uglednom medicinskom žurnalu “Lanset”.

Pas je imao lezije na koži i sluzokoži, pustule na abdomenu i ulceraciju analnog kanala. Medicinsko osoblje je uporedilo infekciju jednog od vlasnika sa onom detektovanog kod njegovog ljubimca. Istraživači su rekli da pas pripada paru, dvojici muškaraca u nemonogamnoj vezi. Jedan od njih je 44-godišnjak, dok je njegov partner starosti 27 godina, navodi se u izvještaju.

Pas spavao na krevetu sa vlasnicima, lizao ih

Par je naveo da su puštali svog psa da spava sa njima na krevetu i da su sprečavali kontakt između svog ljubimca i drugih ljudi i životinja nakon što su sami ispoljili simptome. Pas je polizao najmanje jednog od vlasnika prije nego što je polizao samog sebe, navodi “Lanset”, a prenosi “Foks njuz”,

“Vašington post” piše da majmunske boginje haraju zajednicama homoseksualnih muškaraca što je izazvalo zabrinutost u gradovima sa velikim gej i biseksualnim populacijama, dok je Svjetska zdravstvena organizacija savjetovala te grupe da ograniče seksualne partnere da smanje rizik od izloženosti virusu.

SZO je 23. jula epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom. Oko 99 odsto slučajeva majmunskih boginja u svijetu su muškarci, a od toga su 98 odsto muškarci koji imaju seks sa drugim muškarcima – rekla je “Postu” u ponedjeljak Rozamund Luis iz SZO, zadužena za majmunske boginje, nedugo nakon što je “Lanset” objavio izvještaj.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.