Odluka bez presedana

Patrijarhu Kirilu zabranjne ulazak u EU

  • Извор: СРНА
  • 16.11.2022. 17:15

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril rekao je da mu nije dozvoljen ulazak u EU što je, kako je ocijenio, odluka bez presedana, prenosi sajt Ruske pravoslavne crkve (RPS).

"Donesena je odluka bez presedana da se patrijarh Kiril ne pusti na teritoriju EU. To nije bio slučaj čak ni za vrijeme Hladnog rata. Pitam se zašto? Ako su oni u pravu, a ja griješim, pozovite me na televiziju, uđite sa mnom u dijalog, dokažite da ste u pravu. Oni se toga plaše jer je pravda na našoj, a ne na njihovoj strani. Imaju veoma slabu poziciju", rekao je patrijarh Kiril, prenosi "Raša tudej".

Prema njegovim riječima, generalno, pozicija izolacionizma je uvijek slaba.

"A mi smo otvoreni za komunikaciju sa onima koji nas vole i onima koji nas ne vole", kaže patrijarh moskovski i cijele Rusije.

Patrijarh Kiril je tokom sastanka sa patrijarhom Asirske crkve Istoka Mar Avom Trećim naglasio da je tokom Hladnog rata bilo manje slaganja između SAD i Sovjetskog Saveza nego sada, ali kontakti nisu bili ograničeni, niti su hrišćanske veze prekidane.

"Naše delegacije su dolazile u SAD, Amerikanci su dolazili kod nas, razgovarali smo kako o teološkim tako i o političkim temama. Danas je slika potpuno drugačija", rekao je patrijarh.

Predstojatelj RPC je dodao da Zapad pokušava da ograniči kontakte RPC sa zapadnim partnerima.

"Ulažu se značajni napori da se ograniči dijalog naše Crkve sa zapadnim crkvama", rekao je patrijarh Kiril.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je u junu, prilikom stupanja na snagu šestog paketa antiruskih sankcija EU, da je patrijarh Kiril sa liste ljudi kojima je zabranjen ulazak u Uniju izbačen u poslednjem trenutku.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.