Reagovali u odbrani

Patrola danske mornarice u pucnjavi ubila četiri pirata u Gvinejskom zalivu

  • Извор: Танјуг
  • 25.11.2021. 18:14

Četiri pirata ubijena su u pucnjavi sa danskom ratnom mornaricom koja patrolira Gvinejskim zalivom od početka novembra, saopštila je danska vojska.

"Niko od danskih vojnika nije ranjen, ali je pet pirata pogođeno. Četiri su poginula, a jedan je ranjen", navodi se u saopštenju.

Incident se dogodio kada je fregata Esbern Snare u srijedu, 24. novembra, pokušala da zaustavi gusarski brod u nigerijskim teritorijalnim vodama, koji je otvorio vatru na danske vojnike.

"Danske snage ispalile su hice upozorenja, u skladu sa svojim ovlašćenjima. Pirati su zatim pucali na danske vojnike. Oni su reagovali u legitimnoj odbrani i uzvratili", dodaje se u saopštenju.

Danska premijerka, koja obilazi to područje i čija je posjeta fregati otkazana u četvrtak popodne, ocenila je da su akcije danskih vojnika "vjerovatno spriječile konkretne napade pirata na brodove u tom području".

Esbern Snare je "na taj način dao veliki i važan doprinos bezbjednosti u Gvinejskom zalivu", rekla je Mete Frederiksen na konferenciji za novinare.

Gusarski brod je potonuo nakon pucnjave, a osam pirata se ukrcalo na danski brod, na kojem je pružena pomoć teško ranjenoj osobi.

Кopenhagen je u martu izvijestio da su pomorske snage poslate da se bore protiv piratskih napada u tom sve opasnijem dijelu svijeta.

Тагови: