Ministarstvo spoljnih poslova

Kina o obaranju balona: Tražili smo od SAD da to riješe na miran način, oni su insistirali na sili

  • Извор: РТС
  • 05.02.2023. 08:33

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana, prema naredbi predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Stigla je i prva reakcija Pekinga u vidu saopštenja. "Kina je jasno tražila od SAD da to riješe na miran, profesionalan i uzdržan način, a SAD su insistirale na upotrebi sile", naveli su.

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da je misija obaranja sumnjivog "kineskog špijunskog balona" kod istočne obale bila uspješna i istakao da je Pentagonu naredio da obori letjelicu čim to bude bezbjedno.

Vojska je, prema navodima zvaničnika, koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je projektil AIM-9X.

Ulazak kineskog balona, za koji Peking tvrdi da je meteorološka letjelica, izazvao je nove tenzije u odnosima dvije zemlje, a američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je posjetu Kini.

Kina je najoštrije osudila obaranje letjelice, navodeći da je ona potpuno slučajno zalutala u vazdušni prostor SAD.

"Kina je jasno tražila od SAD da se s tim pravilno pozabave, na miran, profesionalan i uzdržan način. SAD su insistirale na upotrebi sile, očigledno preterano reagujući", saopštilo je kinekso Ministarstvo spoljnih poslova.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je kineska vlada koristila balon "za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država".

"Današnja smišljena i zakonita akcija pokazuje da će predsednik Bajden i njegov tim za nacionalnu bezbednost uvek stavljati bezbjednost američkog naroda na prvo mjesto, dok efikasno odgovaraju na neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta", dodao je Ostin.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)