Nove kineske mjere

Peking ukida ograničenje broja djece u porodicama?

  • 27.08.2018. 15:48

Kina je spremna da ukine ograničenje broja djece koju parovi mogu imati, javili su kineski mediji, pozivajući se na nacrt zakona kojim će se okončati višedecenijska kontroverzna politika planiranja porodice.

Novim zakonom prekinuće se politika kažnjavanja, koja je ozloglašena i zbog slučajeva prinudnih pobačaja i sterilizacije u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu. 

Mediji navode da će u novom zakonu biti izostavljena bilo kakva referenca o politici planiranja porodice, prema kojoj parovi mogu da imaju najviše dvoje djece. 

O prijedlogu novog zakona Nacionalni narodni kongres glasaće 2020. godine, prenosi AFP. 

Kineska Komunistička partije počela je da sprovodi takozvanu "politiku jednog djeteta" 1979. godine kako bi usporila porast broja stanovnika u Kini, a 2016. godine je došlo do izmjene, nakon koje je parovima dozvoljeno da imaju dvoje djece. 

U Kini se pojavila zabrinutost da bi starenje i osipanje radne snage moglo da uspori kinesku ekonomiju i da bi nedostatak ravnoteže među polovima mogao da dovede do društvenih problema. 

Broj djece se nije znatno povećao koliko se predviđalo nakon povećanja dozvoljenog broja djece u porodicama, što je izazvalo spekulacije o tome da bi moglo doći do dodatnog ublažavanja ovog zakona.

Тагови: