Portparol Kremlja

Peskov: Niko ne želi Tursku u Evropi, ne bi trebali da nose ružičaste naočare

  • Извор: СРНА
  • 11.07.2023. 16:31

Turska ne bi trebala da gaji iluzije da bi joj jednog dana moglo biti dozvoljeno da se pridruži EU, dok Rusija naglašava svoju želju za čvrstim rusko-turskim odnosima uprkos neslaganjima, uključujući i ona u vezi sa proširenjem NATO-a, saopšteno je iz Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Rusija vidi širenje NATO-a kao prijetnju sopstvenoj bezbjednosti, ali je umanjio značaj novinarske sugestije da se "Turska okreće od Rusije ka Zapadu".

"Turska može da se orijentiše ka Zapadu, znamo da je u istoriji Republike Turske bilo perioda intenzivne orijentacije ka Zapadu, bilo je perioda manje intenzivnih", rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje o odluci Turske, koja je članica NATO-a, da odustane od protivljenja pridruživanju Švedske Alijansi uoči dvodnevnog samita tog vojnog saveza u Litvaniji.

Ruski prankeri

Ruski prankeri "nasamarili" bivšeg državnog sekretara SAD, mislio da priča sa Zelenskim

Peskov je napomenuo da je, takođe, poznato da niko, odnosno Evropljani, ne želi da vidi Tursku u Evropi.

"U tom smislu naši turski partneri ne bi trebali da nose ružičaste naočare", naglasio je portparol Kremlja.

On je aludirao na dugogodišnji otpor EU prema prijemu Turske, velike, relativno siromašne muslimanske zemlje koja se nalazi u blizini Bliskog istoka, a koja se prvi put prijavila za ulazak u blok 1987. godine.

Peskov: Odluka Francuske o slanju raketa dugog dometa Ukrajini je pogrešna

Peskov: Odluka Francuske o slanju raketa dugog dometa Ukrajini je pogrešna

Peskov je naveo da Rusija shvata da Turska mora da ispuni obaveze kao članica NATO-a u vezi sa Švedskom, ali je i dodao da Moskva želi da nastavi da gradi obostrano korisne odnose sa Ankarom uprkos "svim neslaganjima".

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nastojao je da održi dobre odnose i sa Moskvom i sa Kijevom tokom šesnaestomjesečnog rata u Ukrajini. Erdogan je odbio da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije zbog ruske specijalne vojne operacije i pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da posjeti Tursku u avgustu.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)