Портпарол Кремља

Песков: Преговори о Украјини немају смисла без Русије

  • Извор: Танјуг
  • 11.04.2024. 15:32

Било какви мировни преговори о Украјини који не укључују Русију су бесмислени, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима одговарајући на питање о иницијативи Швајцарске да се у јуну одржи конференција о такозваној украјинској формули мира.

-Прво треба да схватимо о чему ће они тамо говорити, о каквој формули мира. То је прва ствар. Друго, ми смо више пута напоменули да је, наравно, преговарачки процес без Русије беспредметан и, у ствари, то је преговарачки процес без сврхе - рекао је портпарол Кремља, преноси ТАСС.

Песков је нагласио да је Русија отворена за разговоре о Украјини, али с обзиром на то како је Кијев себи забранио преговоре, Москва не види никакву перспективу за то.

-Предсједник Владимир Путин је више пута истицао да остајемо отворени за преговарачки процес, јер више волимо да рјешавамо проблеме на овај начин, али у окружењу у којем је те преговоре забранила сама Украјина, не видимо хоризонт пред нама. Тачка -додао је он.

Швајцарска предсједница Виола Амхерд најавила је у сриједу да ће Швајцарска одржати конференцију о такозваној украјинској формули мира у региону Бургеншток у јуну 2024.

-Састанак о Украјини у Швајцарској биће губљење времена без учешћа Русије - саопштила је руска Амбасада у Берну за ТАСС.

-Састанак у Бургенстоку, без присуства Русије, вјероватно ће резултирати још једном рундом бескорисних консултација које не могу дати било какве конкретне резултате - навела је Амбасада коментаришући одлуку Швајцарске да буде домаћин конференције.

Организовањем догађаја који очигледно не обећава стварно рјешење сукоба, додају, влада конфедерације је поново показала да је спремна да узме у обзир само украјински став. Како је саопштено из амбасаде, Швајцарска није позвала Русију на конференцију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм