Portparol Kremlja

Peskov: Zapad samo produžava patnju Ukrajinaca

  • Извор: Агенције
  • 22.12.2022. 13:20

Dmitrij Peskov izjavio je danas da isporuke oružja zapadnih zemalja Kijevu ne pomažu u rješavanju sukoba, već samo produžavaju patnje ukrajinskog naroda.

"Vidimo da su zapravo SAD i druge zemlje na putu stalnog proširenja dometa i tehničkog nivoa naoružanja koje isporučuju Ukrajini. To ne doprinosi brzom rješavanju situacije, već naprotiv, ovo dovodi do toga da će, nažalost, patnja ukrajinskog naroda trajati duže, nego što bi mogla", rekao je portparol Kremlja, a prenijela je agencija TASS.

On je poručio da proširenje spektra naoružanja koje se isporučuje Ukrajini neće spriječiti Rusiju da postigne ciljeve specijalne vojne operacije.

Peskov je istakao da su sistemi protivvazdušne odbrane "Patriot" američke proizvodnje, kao i drugo oružje koje se šalje ukrajinskim oružanim snagama, legitimni ciljevi ruske vojske.

Komentarišući posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog SAD, portparol Kremlja je ocijenio da je ona potvrdila da Vašington nastavlja svoj kurs indirektne borbe sa Rusijom do, kako je rekao, posljednjeg Ukrajinca.

Dodao je i da Moskva izražava žaljenje što lideri SAD i Ukrajine ne pokazuju spremnost da obrate pažnju na zabrinutost Rusije i što Vašington ne čini ništa da upozori Kijev da ne nastavi sa, kako je naveo, varvarskim granatiranjem Donbasa.

"Za sada sa žaljenjem možemo konstatovati da ni predsjednik Bajden, ni predsjednik Zelenski nisu rekli bar nešto što bi se moglo shvatiti kao njihova potencijalna spremnost da saslušaju zabrinutost Rusije. Nijedna riječ nije izgovorena da upozori Zelenskog da ne nastavi varvarsko granatiranje domova u zajednicama Donbasa", istakao je Peskov.

Naglasio je i da "nije bilo poziva na mir - ne pred TV kamerama, već pravih".

Takođe je rekao da Kremlj izražava saučešće porodicama i prijateljima poginulih u još jednom granatiranju Donjecka, gdje je među povrijeđenima i bivši generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin, i da želi brz oporavak ranjenima.

Peskov je govorio i o odgovoru Rusije na to što su zapadne zemlje uvele ograničenja cijena nafte i gasa i poručio da su ostale neke nijanse u formulisanju mjera ruske reakcije."Situacija u vezi sa gasom se analizira. Što se tiče nafte, postoje određene nijanse u smislu koordinacije fraza. Dokument ćemo objaviti čim bude završena koordinacija", rekao je Peskov u odgovoru na pitanje kada treba da se očekuje odgovor Rusije na uvođenje gornje granice cijena nafte i gasa.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина