Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Petković: Vojska Srbije će sve učiniti da zaštiti svoj narod i državu

  • Извор: СРНА
  • 30.05.2023. 09:28

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je Vojska Srbije u najvećem stepenu pripravnosti i da će učiniti sve da zaštiti svoj narod i državu.

Petković je istakao da je u toku ozbiljna diplomatska ofanziva da bi se situacija na sjeveru Kosova i Metohije uvela u mirne tokove.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros razgovara sa predstavnicima Kvinte, sinoć je razgovarao sa /visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom/ Boreljom, ministrom spoljnih poslova Italije, sa mnogim drugima", rekao je Petkovi za RTS.

On je dodao da insistiraju da Kfor pusti Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića koje su optužili za huliganstvo samo "zato što ne mogu da se pomire sa okupacijom i albanskim krpama – zastavama na zgradama opština".

Petković je rekao da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo na normalan život i da je država uz njih.

Poznato u kakvom je stanju Srbin ranjen u incidentu u Zvečanu

Poznato u kakvom je stanju Srbin ranjen u incidentu u Zvečanu

"Zapuca li albanski okupator ima ko da ga odbrane, proterivanje neće biti", poručio je Petković i dodao da je Vojska Srbije raspoređena na posebnim mjestima i da je vojnike noćas obišlo najviše državno rukovodstvo.

On je naglasio da Srbi nikada nisu željeli sukob sa Kforom do koga je juče došlo, a koje je priželjkivao i iscenirao premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti.

Petković je zaželio brz oporavak povrijeđenim Srbima i vojnicima Kfora, naglasivši da su oni izašli iz mandata koji im je povjeren i da su, umjesto da se stave u odbranu napadnutih srpskih civila, asistirali Kurtijevim okupatorima.

“Kfor obećao povlačenje specijalnih jedinica do 15 časova”

“Kfor obećao povlačenje specijalnih jedinica do 15 časova”

Jake snage Kfora razbile su juče skup građana koji su bili okupljeni ispred opštine Zvečan i mirno protestovali. Korišćeni su suzavac i šok-bombe.

Situacija u Zvečanu jutros je mirna, ispred zgrade opštine prisutan je veliki broj pripadnika Kfora, kao i stotinjak građana. Radnici opštine Zvečan okupili su se ispred zgrade te institucije kako bi zatražili povratak na svoja radna mjesta.


  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије