Роберт Kаплан

"Пјешадијски упад у Газу биће веома крвав за све"

  • Извор: СРНА
  • 23.10.2023. 14:27

Амерички новинар Роберт Kаплан, у подкасту "Хаб дијалози", упозорава да ће копнена операција израелске војске у Појасу Газе довести до великих жртава и међу израелским војницима и међу цивилима.

Војни експерт Kаплан, на основу искустава из иранске Фалуџе, истиче да би губици на обје стране у Гази могли бити велики.

У Фалуџи у Ираку, која је била много мање насељена од Појаса Газе, за кратко вријеме стадало је 27 америчких маринаца, око 200 ирачких војника те више од 600 цивила.

Највећа болница у Гази има горива за још само 48 часова

Највећа болница у Гази има горива за још само 48 часова

Појас Газе има много већи број становника, па ће губици бити вишеструко већи.

"На основу онога што сам доживио у Фалуџи, разумијем да, пошто имамо посла са искусним и, као што знамо, добро обученим и дисциплинованим противницима, ово не може бити ништа друго до хаос.

Узмите у обзир чињеницу да је Фалуџа у то вријеме била много мање густо насељена него што је сада појас Газе. Није било подземних тунела или било чега сличног", наводи новинар.

У Газу ушао први конвој хуманитарне помоћи, граница убрзо опет затворена

У Газу ушао први конвој хуманитарне помоћи, граница убрзо опет затворена

И други војни стручњаци процјењују да ће бити великих губитака током копнене операције.

Иако је Израел добио "зелено свјетло" да покрене ту акцију, одгађаће је до посљедњег тренутка, покушавајући да Хамасу нанесе што је могуће више штете из ваздуха - сматрају стручњаци.

Раније је објављено да је команда израелских одбрамбених снага направила измјене у копненој операцији под притиском САД. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм (Р)

    'Документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина