Sjeverna Koreja

Pjongjang lansirao balističke rakete, sirene u Јapanu

  • Извор: Агенције
  • 03.11.2022. 07:42

Sjeverna Koreja je ispalila više balističkih projektila ukljućujući i raketu koja je aktivirala sirene upozorenja u dijelovima centralnog i sjevernog Јapana, saopštio je danas Tokio.

Zvaničnici u Јužnoj Koreji i Јapanu saopštili su da je projektil možda bio interkontinentalna balistička raketa, oružje najvećeg dometa dizajnirano da nosi nuklearnu bojevu glavu na drugu stranu planete, prenosi Rojters.

Vlada Јapana je inicijalno saopštila da je raketa preletjela teritoriju te zemlje, što je kasnije demantovano.

Јapanski ministar odbrane Јasukazu Hamada rekao je da je Vlada izgubila raketu sa radara iznad Јapanskog mora, dok su južnokorejski zvaničnici saopštili da je interkontinentalna raketa obavila "neuspješan let", izvjestila je novinska agencija Јonhap.

Penzionisani viceadmiral i bivši komandant flote Јapanskih pomorskih snaga samoodbrane Јođi Koda rekao je da gubitak projektila sa radara ukazuje na neuspjelo lansiranje.

"To znači da je u nekom trenutku na putanji leta postojao neki problem i da se raketa zapravo raspala", rekao je on.

Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbijednost SAD Adrijen Votson navela je da američki predsjednik Džozef Bajden i njegov tim "procijenjuju situaciju", dodajući da će Vašington preduzeti "sve neophodne mjere" kako bi se osigurala bezbijednost.

Sjeverna Koreja ispalila je prethodno juče više od 100 artiljerijskih projektila sa svoje istočne obale u vojnu tampon zonu, uspostavljenu sporazumom sa Seulom, saopštila je vojska Јužne Koreje, prenio je Rojters.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.