Авганистан

Почела нова школска година, али без дјевојчица

  • 20.03.2024. 16:47

У Авганистану је данас почела нова школска година, а средње школе су трећу годину заредом остале затворене за дјевојчице.

Талибанске власти су у марту 2022. године забраниле девојчицама да похађају средњу школу, након што се овај покрет вратио на власт 2021. године и наметнуо строгу визију ислама уз ограничења која УН називају "родним апартхејдом".

Јутрос су униформисани дјечаци носили црно-бијеле талибанске заставе док су поред улаза у школу "Амани" у Кабулу стајали званичници да би свечано обиљежили почетак школске године, пренио је АП.

Кабула Зухал Ширзад /18/ морала је да остане код куће када је зазвонило школско звоно.

"Сваке године када би мој брат кренуо у школу, осјећала сам се веома разочарано. Била сам срећна због њега и тужна због себе", рекла је она.

Она је додала да се њен брат ове зиме спремао за пријеми испит, док је она била очајна јер би се припремала и она да јој је дозвољено да иде у школу.

Авганистан је једина земља у којој је образовање дјевојчица забрањено послије основне школе.

"Ниједна дјевојка попут мене не може да настави образовање и студије у нашој земљи, а мучно је што дјечаци то могу", рекла је Асма Алкозаи /18/ из западног града Херата.

Она је рекла да друштво не може да напредује када у њему постоје баријере у образовању.

Онлајн часови су се појавили као одгоvор на ограничења, али недостатак компјутера и интернета, као у изолованост коју доноси учење преко екрана, чини ово лошом замјеном за учење у школи, кажу ученици и наставници.

Министарство просвјете најавило је јуче почетак нове школске године, а у позиву медијима изричито је забрањено новинаркама да прате церемонију у школи "Амани".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина