"To bi bila prekretnica"

Podnijet zahtjev za odobrenje prve antivirusne pilule protiv kovida

  • Извор: Блиц
  • 11.10.2021. 14:15

Farmaceutska kompanija "Merk" je saopštila da je podnijela zahtjev američkoj Upravi za hranu i lijekove da odobri njen lijek koja bi bio prva antivirusna pilula za leijčenje kovida.

Odobrenje za lijek, nazvan molnupiravir, bilo bi prekretnica u borbi protiv virusa korona, rekli su stručnjaci, jer bi jednostavan, relativno jeftin tretman mogao da stigne do mnogo više visokorizičnih ljudi obolelih od kovida, nego komplikovani tretmani antitela koji se trenutno koriste., javlja Njujork Tajms.

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena priprema se za odobrenje koje bi moglo da stigne za nekoliko nedelja.

Ako se odobri, pilula će se vjerovatno dodijeliti američkim državama, kao što je bio slučaj sa vakcinama. One bi tada mogle da distribuišu pilule kako žele, na primjer preko apoteka ili ljekarskih ordinacija, rekli su visoki zvaničnici administracije.

Antivirusni lijekovi, poput onih koje testiraju kompanije Merk, Fajzer i Roš, mogu imati dvostruku namjenu - da zaraženim pacijentima smanje rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma, ili da budu prevencija kod osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa inficiranima.

Merk je saopštio ranije da su počeli da uključuju pacijente u kasnu fazu ispitivanja njihovog eksperimentalnog lijeka molnupiravira za prevenciju infekcije izazvane kovidom-19.

Molnupiravir funkcioniše uz pomoć enzima koji virus korona koristi za kopiranje svog genetskog koda i reprodukciju. Molnupiravir (MK4482, EIDD-2801) je prolijek sintetičkog derivata nukleozida N4-hidroksicitidina. Samo aktivni metabolit može biti ugrađen u virusnu RNK kako bi se generisala greška u kopiranju i poremetile polimeraze, a time i njegova replikacija, piše "Dojče vele".

U prvim reakcijama stručnjaci pozdravljaju pozitivne rezultate studije, ali upozoravaju od preterane euforije i podsjećaju na lijek protiv gripa koji je svojevremeno bio precijenjen. Niko ga ne pominje po imenu, ali se vjerovatno radi o lijeku oseltamiviru, koji se prodaje pod imenom Tamiflu.

Ovaj lijek je zapravo trebalo da bude odobren za liječenje gripa. Studije su sada pokazale da nije efikasan samo protiv Sars-CoV-2, već i protiv drugih virusa iz grupe korona virusa, poput Sars-CoV i Mers-CoV.


Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.