Pokrenut mehanizam za rješavanje sporova u okviru iranskog nuklearnog sporazuma

  • 14.01.2020. 16:00

Njemačka, Francuska i Velika Britanija najavile su pokretanje mehanizma za rješavanje sporova u okviru iranskog nuklearnog sporazuma.

U zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova triju zemalja navodi se da su oni primorani na to zbog odbijanja Teherana da ispuni svoje obaveze iz sporazuma.

Predaja slučaja zajedničkoj komisiji u okviru mehanizma za rješavanje sporova predviđena je Članom 36 nuklearnog sporazuma, navodi se u dokumentu.

Ministri su naglasili da je Iran sam odlučio da ne koristi mehanizam za rješavanje sporova, te stoga "nema zakonskih osnova da ne ispunjava sporazum".

Autori izjave podsjetili su da je u decembru trojka upozorila Iran na moguće posledice.

"Umjesto da promjeni politiku, Iran je odlučio da izvršava svoje obaveze u još manjem obimu", navodi se u saopštenju o posljednjoj fazi smanjenja obaveza Teherana od 5. januara.

Ministri naglašavaju da pokreću mehanizam za rješavanje sporova "iskreno i sa visokim ciljem očuvanja nuklearnog sporazuma, kao i sa nadom da će se konstruktivnim dijalogom naći izlaz iz ovog ćorsokaka i krenuti napred, ostajući u okviru dogovora".

U dokumentu se dodaje da Njemačka, Francuska i Velika Britanija nemaju namjeru da vrše pritisak na Iran, ali žele da ga podstaknu da se vrati na poštovanje sporazuma.

"I dalje smo uvjereni da ovaj inovativni međunarodni sporazum i njegova primjena za neširenje (nuklearnog) oružja služe zajedničkim interesima politike bezbjednosti i jačaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima", piše u saopštenju.

Ministri su, takođe, izrazili zahvalnost Rusiji i Kini koji ostaju u sporazumu i rade na njegovom očuvanju.

Sa svoje strane, izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije izjavio je za Sputnjik da Moskva smatra upotrebu mehanizma za rješavanje sporova "neprihvatljivom", pošto je "u suprotnosti sa ciljevima i smislom Zajedničkog akcionog plana".

Iran i "šestorka" međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Njemačka) zaključili su 14. jula 2015. istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa — Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

Dogovor u svom izvornom obliku nije preživio ni tri godine. Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. objavile saopštenje o jednostranom povlačenju iz njega i vraćanju strogih sankcija Iranu. Iran je najavio postupno smanjenje svojih obaveza u okviru sporazuma.

Foto: AP Mohammad Berno

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм