Европска комисија

Покренута истрага против ТикТока

  • Извор: Индекс
  • 24.02.2024. 21:30

Европска комисија покренула је истрагу против Тиктока због наводног кршења правила Европске уније о заштити д‌јеце и транспарентности оглашавања на тој друштвеној мрежи и то на основу Закона о дигиталним услугама (ДСА), наводи се у документу у који је Ројтерс имао увид.

Комисија истражује да ли алгоритми Тиктока стварају зависност или такозвани "ефект зечје рупе", односно појаву да апликација кориснике преплављује сличним садржајем ако покажу интерес за одређену тему, пренио је портал Индекс.хр.

Комисија истражује и питања у вези са заштитом приватности малолетника. ДСА захтева да платформе управљају разним ризицима попут заштите менталног стања и права деце. Законом се такође забрањује коришћење података малолетника да би им биле приказиване циљане рекламе.

Ако се покаже да је Тикток заиста прекршио та правила, пријети му казна до шест одсто од годишњих прихода, напомиње агенција ДПА.

"Тикток је платформа која допире до милиона д‌јеце и тинејџера и мора да буде у потпуности у складу са ДСА и да има посебну улогу у заштити малољетника на интернету", навео је европски комесар Тјери Бретон, а пренио је Ројтерс.

Према његовим ријечима, заштита малољетника је приоритет за спровођење европског Закона о дигиталним услугама. Европска унија је претходно на основу ДСА покренула поступак и против друштвене мреже Твитер.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: