Случај "Епстајн"

Полиција није отворила истрагу против принца Ендрјуа

  • Извор: СРНА
  • 05.01.2024. 21:38

Лондонска полиција саопштила је да не истражује оптужбе против принца Ендрјуа након што је група за борбу против монархије "Република" поднијела пријаву против војводе од Јорка у вези са објављивањем судских докумената који се односе на америчког финансијера и сексуалног преступника Џефрија Епстајна.

"Свјесни смо објављивања судских докумената у вези са Џефријем Епстајном. Као и са било којим другим питањем, нове и релевантне информације треба да буду упућене нама, ми ћемо их процијенити. Није покренута никаква истрага", наводи се у саопштењу полиције Лондона.

"Република" је синоћ пријавила принца Ендруја полицији након што је амерички савезни суд објелоданио прву серију докумената који укључују имена свједока и тужитеља везаних за Епстајнов случај. У тим документима, жена по имену Јохана Сјоберг оптужила принца Ендрјуа да јој је додиривао груди у Епстајновој кући 2001. године.

У децембру је амерички савезни судија наложио објављивање скоро 200 имена везаних за случај Епстајн, укључујући тужитеље и свједоке. Према документима, један од свједока је свједочио да су били присутни током интеракције између Епстајна, његове тадашње дјевојке Жислен Максвел, принца Ендрјуа и Вирџиније Жуфре, која је годинама касније рекла да ју је војвода од Јорка силовао када је имала 17 година.

Други свједок је рекао да је принц Ендрју посјетио Епстајново острво. Друга неименована жена је рекла да јој је принц Ендрју пришао уз помоћ Максвелове.

Епстајн, осуђени сексуални преступник и педофил, умро је 2019. док је чекао суђење према оптужби за трговину људима. Власти тврде да је Епстајн извршио самоубиство у затворској ћелији, иако је његова смрт била предмет истраге.

Пратите нас и путем Вибера