Demonstracije

Policija u Holandiji zapucala na poljoprivrednike

  • Извор: Индекс
  • 09.07.2022. 09:33

Holandska policija je zapucala na farmere koji protestuju zbog državnih regulacija kojima se želi ograničiti upotreba vještačkih gnojiva i drugih politika, zbog kojih će većina biti prisiljena drastično da smanji broj grla stoke.

Protesti su se intenzivirali posljednjih mjesec dana, ali su samo nastavak demonstracija koje su počeli još 2019.

Poljoprivrednici traktorima blokiraju puteve, ato-puteve i supermarkete te zatvaraju ulaze u gradove, pa čak i na aerodrome. Situacija je eskalirala kada je policija na demonstrante zapucala pravom municijom, prenosi "Index.hr".

Osim zakona koji će dovesti do toga da moraju drastično smanjiti broj grla stoke, poljoprivrednici kao razlog protesta navode nedostatak poštovanja društva prema njima te rast državnih regulacija poljoprivrednog sektora, za koji lobiraju stranka zelenih GroenLinks te socijal-liberalna stranka Democrats 66.

Sve je počelo još prije pandemije

Vladajuća koalicija predvođena konzervativno-liberalnom strankom Narodna stranka za slobodu i demokraciju (VVD) želi smanjiti emisije zagađivača za 50 odsto u cijeloj zemlji do 2030.

Ministri tvrde da se radi o "neizbježnoj tranziciji" koja ima za cilj da poboljša kvalitet vazduha, zemlje i vode.

Prvi protest je održan još 11. oktobra 2019. u pokrajinama Frizija i Sjeverni Brabant, nakon kojih je u tim pokrajinama sporni zakon poništen.

Tokom istog mjeseca se protesti šire širom Nizozemske, na velike gradove poput Maastrihta, Haga, Groningena, Ajndhovena i Amsterdama. Blokiraju se zgrade državnih i regionalnih institucija, a u Groningenu su farmeri traktorom probili vrata pokrajinske vlade.

U Hagu je bio blokiran glavna željeznička stanica, a u Ajndhovenu aerodrom. Za vrijeme protesta je osnovana organizacija Odbrambene snage poljoprivrednika (FDF).

Protesti su se nastavili u februaru 2020. godine, ali su bili puno mirniji. Ostatak te godine i 2021. su zamrznuti zbog izbijanja pandemije Kovida-19.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.