Francuska

Policija upala u sjedište Makronove stranke, tužilaštvo pokrenulo istragu

 • Izvor: novosti.rs
 • 14.12.2022.16:35

Francuska policija pretresla je sjedište partije "Preporod" predsjednika Emanuela Makrona u sklopu istrage o finansiranju izbornih kampanja 2017. i 2022. godine.

Istraga finansiranja kampanja prešla je u operativnu fazu, a francuska žandarmerija ušla je u sjedište Makronove partije, kao i u prostorije konsultantske kuće "Mekinsi" u pariskom osmom arondismanu, po kojoj je afera i dobila ime, objavio je "Parizijen".

Tu informaciju potvrdili su i iz državnog tužilaštva za finansije, piše "Liberasion" i dodaje da su kancelarije "Mekinsija" pretresane i ranije, ali je ovo prvi put da je žandarmerija u prostorijama Makronove partije.

Pretres je obavljen na osnovu dve istrage koje vodi tužilaštvo, a francuski mediji navode da je žandarmerija posjetila i kancelarije finansijera kampanje.

Francusko tužilaštvo u oktobru je otvorilo istragu u vezi sa finansiranjem Makronovih predsedničkih kampanja i finansijskih nepravilnosti u vezi sa angažovanjem konsultantskih kuća.

Francuski ministar ekonomije Bruno Lemer priznao je u novembru da je bilo neregularnosti u vezi sa angažovanjem konsultantske firme "Mekinsi".

 • 20:00 Lutrija RS, Loto

  Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

 • 20:10 Priča se

  Emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:10 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.