Sjeverna Karolina

Policija upucala nenaoružanog čovjeka, sve snimljeno

  • Извор: АТВ
  • 24.01.2023. 05:00

Pojavio se uznemirujući video koji prikazuje trenutak kada su SWAT specijalci u Sjevernoj Karolini više puta pucali u nenaoružanog muškarca optuženog da je uzeo taoce.

Džejson Klepfer (41) je u petak na svojoj Facebook stranici objavio video snimak iz 13. decembra, zajedno sa uznemirujućim fotografijama koje pokazuju njegove povrede.

Prema saopštenju za javnost koje je prošlog mjeseca objavila kancelarija šerifa okruga Čiroki, zamjenici su odgovorili na Klepferovu mobilnu kućicu oko 23 sata nakon što su dobili hitan poziv.

Vjerujući da se u kući nalazi naoružani muškarac koji drži još jednu osobu kao taoca, šerifova kancelarija je dobila nalog za pretres i zatražila pomoć od SWAT tima policije Čiroki.

Prvobitno saopštenje za medije navodi da se Klepfer "upustio u verbalnu svađu sa policajcima", a zatim je izašao iz svoje prikolice i "suočio" s policajcima, što ih je navelo da otvore vatru na njega.

Ali čini se da nedavno objavljeni video iz kampera govori drugačiju priču koja dovodi u pitanje zvaničnu verziju.

Na snimku se vidi kako policajci ubacuju u kuću robotski uređaj opremljen kamerama, što je očigledno probudilo Klepfera i njegovu suprugu Alison Maler, koji su spavali u sobi.

"Šta se dešava?", čuje se Malerova kako govori iz spavaće sobe, a Klepfer je pored nje.

Par izgleda zbunjeno onim što se događa dok se na zvučniku čuje policajac koji naređuje Klepferu da izađe iz kampera.

"Izađite i pokažite nam svoje ruke!", čuje se glas muškog policajca.

"Džejson, samo želimo razgovarati s tobom. Izađi napolje", dodaje policajac.

Klepfer uzima policijskog robota i otvara ulazna vrata podignutih ruku. Nekoliko trenutaka kasnije, čuje se pucnjava, zbog čega je muškarac, za kojeg mediji navode da je invalid, posrnuo nazad i srušio se usred svoje kuhinje, vičući u agoniji:

"Pogođen sam!"

"Šta ste dođavola uradili?!", govori njegova žena policiji dok njen muž leži na podu dok mu krv curi iz više rana na torzu.

Službenici SWAT tima ponovo naređuju Klepferu da izađe podignutih ruku, ali i on i njegova supruga bjesomučno pokušavaju da im objasne da 41-godišnjak ne može ispuniti njihove komande jer je povrijeđen.

Klepfer se zatim vuče po podu prema otvorenim vratima i podiže ruke govoreći:

"Nemam pištolj! Nisam imao pištolj!".

Nakon nekoliko minuta, teško naoružani oficiri taktičkog tima prelaze preko Klepfera i ulaze u kamper s izvučenim oružjem.

Nakon što je potvrdio da u rezidenciji nema nikoga, jedan od policajaca naređuje svom kolegi da "počne raditi na" Kloepferu, koji im kaže da je pogođen u grudi.

Nakon što je Klepfer uklonjen iz kampera, tri specijalca ponovo ulaze u kuću.

Čini se da drugi policajac upozorava svog kolegu: "Hej, kamere, kamere!"

Klepfer je prebačen u bolnicu Erlanger u Čatanugi, u državi Tenesi, u stabilnom stanju.

Nakon toga je optužen za pružanje otpora, ometanje i odugovlačenje.

Prošle sedmice, Klepfer je podijelio slike koje otkrivaju stepen njegovih povreda, uključujući dugu ranu zatvorenu metalnim spajalicama koja se proteže od sredine njegovih grudi do prepona, i drugu povredu lijeve ruke.

"Fizički sam bolje, ali psihički nisam tako dobro", napisao je Klepfer u ažuriranju statusa.

“Mi smo van države zbog straha za svoje živote otkako sam izašao iz bolnice", dodao je on.

Rekao je da ne smije da govori o slučaju, ali istakao da su optužbe protiv njega pogrešne.

"Ovo je bila i još uvijek je užasna noćna mora koju pokušavamo da prođemo", dodao je.

Nakon što je video Klepferove pucnjave postao viralan, šerif okruga Čiroki Dastin Smit objavio je izjavu u kojoj se činilo da upire prstom u indijanski SWAT tim policije Čiroki – i žalio se na činjenicu da njegova agencija nema sopstvenu taktičku jedinicu.

"Pošto kancelarija šerifa okruga Čiroki nema taktički tim za rješavanje događaja s taocima, zatražio sam pomoć od SWAT tima indijanske policije Čiroki", napisao je.

"Nakon toga, pripadnici CIPD SWAT-a ispalili su metke na osobu koja je izašla iz kuće i ranila ga", dodao je on.

Smit je dodao da je objavio prvo saopštenje za javnost o incidentu u kojem tvrdi da se Klepfer suočio s policajcima prije pucnjave, a da nije imao saznanja iz prve ruke o tome šta se dogodilo.

"Ni ja ni glavni zamjenik Džastin Džejkobs nismo bili na mjestu događaja u vrijeme pucnjave, tako da smo se oslonili na informacije koje su nam dale iz indijanske policije Čiroki", naveo je on.

"Moj cilj objavljivanjem tog saopštenja za javnost nije bio da komentarišem naknadnu krivičnu istragu, koja je još u toku, već da obavijestim javnost o opasnoj situaciji", zaključio je i napomenuo da je prvi put pogledao snimak nadzorne kamere prošle srijede.

Klepfer je snimak ranjavanja podijelio na svom Facebooku na OVOM LINKU.

Тагови:
  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм