SAD

Političar osuđen za ubistvo djevojčice od prije 38 godina: Pucao joj u glavu, policiji ova stvar bila sumnjiva

  • Извор: Телеграф
  • 02.11.2022. 16:23

Bivši političar i nekadašnji kandidat za guvernera savezne države Ajdaho Stiven Penki, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva 12-godišnje djevojčice.

On je početkom nedjelje proglašen krivim za kidnapovanje i ubistvo djevojčice Džonel Metjuz koja je iznenada nestala 1984. godine.

Džonel je kindapovana iz svog doma u Koloradu, a u trenutku nestanka imala je samo 12 godina.

Policija je saopštila da se ranije tog dana djevojčica vratila sa božićne priredbe, a sumnjaju da je kidnapovana pod prijetnjom pištoljem.

Čitav slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti širom SAD, a o nestanku male Džonel govorio je i tadašnji predsjednik Ronald Regan.

Njeno lice se u to vrijeme nalazilo na kartonskim pakovanjima od mlijeka, kao dio državne inicijative o zaštiti djece.

Njeno tijelo su 35 godina kasnije pronašli radnici koji su tražili naftne i gasne bušotine. Kasnije je utvrđeno da je djevojčica preminula od metka koji joj je ispaljen u glavu.

Preveliko interesovanje za slučaj nestanka djevojčice

Stiven Pekni je godinu dana kasnije, tačnije 2020. godine uhapšen zbog sumnje da je počinio ovaj zločin. Na tijelu nisu pronađeni DNK tragovi, ali je inspektorima bilo sumnjivo njegovo preveliko interesovanje za ovaj slučaj.

U optužnici koja je podignuta protiv Stivena piše da se on više puta uključivao u istragu, a u jednom trenutku je tvrdio da će ih odvesti do njenog tijela ukoliko mu obećaju da će dobiti imunitet od krivičnog gonjenja.

Sve ove izjave tužilaštvo je iskoristilo kao dokaze protiv njega.

- Tako se ne ponašaju ljudi koji su nevini - rekao je tužilac Majkl Rurk, piše Metro news.

Protiv Stivena je svjedočila i njegova bivša supruga Anđela koja ga je opisala kao religijskog fanatika koji nikada nije slušao radio i čitao novine.

Ona je rekla da je odmah nakon nestanka djevojčice on počeo da prati vijesti i interesuje se za članke koji imaju veze s Džonel.

Tužilaštvo vjeruje da je djevojčica ubijena zbog Stivenove mržnje prema crkvi u kojoj je ona učestvovala na priredbi.

On je tokom suđenja sve vrijeme negirao da je ubio djevojčicu.

- Ja sam hrišćanin, ići ću u raj. Nevin sam i ovom presudom nije zadovoljena pravda - rekao je Stiven nakon izricanja presude.

Penki se u dva navrata kandidovao za guvernera savezne države Ajdaho i to 2014. i 2018. godine. Na njegovom sajtu koji je koristio u promotivne svrhe tokom kampanje opisivao je sebe kao "konzervativnog hrišćanina i vatrenog borca za američki Ustav".

Printskrin: Youtube/9NEWS

Тагови:
  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм