Све више иритирају ЕУ

"Политико": Брисел неће кажњавати Орбана и Фица због проруског става

  • Извор: СРНА
  • 26.10.2023. 09:57

Мађарски премијер Виктор Орбан и нови шеф словачке Владе Роберт Фицо све више иритирају ЕУ са својим проруским ставом, али европски званичници нису превише забринути због тога и не планирају да казне Будимпешту и Братиславу због несугласица у вези са заједничком спољном политиком ЕУ, пише европски портал "Политико".

"ЕУ само слијеже раменима и шапатом најављује ослобађање фондова од 13 милијарди евра у замјену да Будимпешта изврши реформе с циљем усклађивања својих закона са стандардима Уније у области владавине права", наводи портал.

"Политико" наводи да европски званичници сматрају да је утицај Мађарске и Словачке превише слаб да би имале икакав утицај на остатак ЕУ.

Објављени детаљи о убици из САД: Два пута разведен и отац троје дјеце, од раније познат полицији

Објављени детаљи о убици из САД: Два пута разведен и отац троје дјеце, од раније познат полицији

"Словачка је веома мала земља и тиме неће ништа промјенити", рекао је неименовани званичник ЕУ, док је и његов француски колега инсистирао на томе да ће се и Орбан на крају сагласити са одлукама блока, упркос "театралном европском противставу".

"Политико" напомиње да не треба олако одбацивати Орбанове "деструктивне капацитете" и подсјећа да је, када су усаглашаване санкције против Русије, Мађарска непрестано одгађала одлуку о томе како би себи обезбједила одређене уступке.

Градоначелник Сиња: Оснивам страже због миграната, ако буду пуцали - узвратићемо

Градоначелник Сиња: Оснивам страже због миграната, ако буду пуцали - узвратићемо

Портал наводи да чланице ЕУ из централног и источног дијела Европе изражавају забринутост због Орбанове проруске политике и на приватном нивоу, те да дипломате из региона постављају питање да ли би западне силе требале да наставе да размјењују осјетљиве информације о Украјини због оријентације мађарског лидера.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.