Opterećenje budžeta

Poljska planira da ukrajinskim izbjeglicama naplaćuje hranu i smještaj

  • Извор: Телеграф
  • 29.11.2022. 16:58

Poljska planira da ukrajinskim izbjeglicama naplaćuje hranu i smještaj nakon četiri mjeseca boravka u državnom smještaju, saopštila je danas vlada.

"Državljani Ukrajine koji borave u Poljskoj u centrima za kolektivni smještaj učestvovaće u troškovima smještaja i obroka“, navodi se u saopštenju vlade, prenosi Rojters.

Kako se navodi, oni koji borave u takvom smještaju, na primjer u hotelskim sobama ili školskim domovima koje finansira država, a duže od 120 dana moraće da pokriju 50 odsto troškova dnevno po osobi, a poslije 180 dana to bi iznosilo 75 odsto.

Prema planu poljske vlade, oni koji su nesposobni za rad zbog godina ili invaliditeta, kao i trudnice bili bi isključeni iz ovog plana.

Vlada želi da se nova pravila primjenjuju od 1. marta naredne godine, a predlog zakona će ići u parlament gdje se očekuje da će biti usvojen.

Više od milion ukrajinskih izbjeglica našlo je privremeni dom u Poljskoj.

Međutim, nakon početne javne podrške izbjeglicama, resursi Poljske presušuju i izbjeglicama je sve teže da nađu stanove i dobiju podršku, jer se zemlja suočava sa krizom troškova života i opterećenjima budžeta, navodi britanska agencija.

Тагови: