Ministar unutrašnjih poslova i administracije

Poljska sastavila svoju listu sankcija Rusiji i Bjelorusiji, na njoj kompanije i oligrasi

  • Извор: СРНА
  • 26.04.2022. 14:37

Poljska je sastavila svoju listu sankcija Rusiji i Bjelorusiji sa 50 stavki, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova i administracije Poljske Mariuš Kaminski.

"Poljska lista nadograđuje listu sankcija EU. To se tiče ruskih oligarha i kompanija koje posluju na teritoriji naše zemlje. Prva danas objavljena sankciona lista obuhvata 50 stavki", rekao je on i dodao da je riječ o 35 kompanija i 15 pojedinaca.

Prema ministrovim riječima, na listi su kompanije poput "Gasproma", koji je sankcionisan u okviru djelatnosti "EuroPolGaza", zatim "Akron", kao i ruski oligarh Vjačeslav Kantor, koji posjeduje oko 20 odsto u poljskoj kompaniji "Azoti".

"Na listi su i sva preduzeća koja su isporučivala Poljskoj ruski ugalj i ugalj iz Donbasa, kao i kompanije kao što su 'Novatek' i 'FosAgro'“, rekao je Kaminski, napominjući da se na listi nalaze i oligarsi povezani sa bjeloruskim vlastima, kao i "Beloil" i "Kasperski".

On je rekao da se koristi nekoliko vrsta sankcija. "Prvo, zamrzavanje finansijske imovine i imovine ovih kompanija, onemogućavanje njihovog učešća na tenderima i, u slučaju oligarha, onemogućavanje ulaska u našu zemlju“, precizirao je ministar.

Kaminski je rekao da je ovo prva sankciona lista koja obuhvata najvažnije igrače koji posluju u Poljskoj. "Nastavlja se rad službi koje identifikuju ruske kompanije u Poljskoj, jer se one često kriju iza kompanija registrovanih u ofšoru, a stvarni vlasnici su ruski oligarsi", rekao je Kaminski, prenio je TASS.


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.