Migrantska kriza na granici

Poljska zaprijetila Bjelorusiji: Lukašenko da se povuče

  • Извор: Агенције
  • 21.11.2021. 17:16

Poljska razmatra uvođenje strogih sankcija protiv Bjelorusije - zatvaranje graničnih, tranzitnih i trgovinskih prelaza, izjavio je premijer Mateuš Moravjecki.

Moravjecki je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom estonskom koleginicom Kajom Kalas.

"Razmatramo uvođenje sve ozbiljnijih ekonomskih sankcija, uključujući i zatvaranje poljsko-bjeloruske granice od strane Poljske", rekao je poljski premijer, napominjući da će sve zavisiti od djelovanja bjeloruskih vlasti, prenio je TASS.

"Želimo da (bjeloruskom predsjedniku Aleksandru) Lukašenku damo šansu da se povuče i vrati migrante u njihove matične zemlje", rekao je Moravjecki.

"Ali migranti se još nisu vratili", istakao je on.

Napomenuo je i da postoji snimak na kome se vidi kako bjeloruske službe upućuju migrante kako da napadnu poljske snage bezbjednosti.

"To znači da će akcije bjeloruskih službi vjerovatno dovesti do eskalacije situacije", primijetio je Moravjecki.

"Spremni smo da zatvorimo nove prelaze, tranzitne i trgovinske mogućnosti kako bismo izvršili ekonomski pritisak", rekao je poljski premijer.

"Danas, na istočnoj granici Poljske, imamo posla sa novom vrstom rata, u kojem migranti i dezinformacije služe kao oružje, suočavamo se sa hibridnim ratom", naveo je Moravjecki, okrivivši rukovodstvo Bjelorusije i Rusije za ono što se dešava.

Prema njegovim riječima, osim migracione krize, prijetnju istočnim granicama EU i NATO predstavljaju vještački izazvana energetska kriza i rastuća vojna aktivnost Rusije u blizini Ukrajine.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.