U sukobu između Azerbejdžana i Jermenije

Pompeo: Učešće Turske samo povećava rizik

  • 15.10.2020. 23:07

Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je danas da učešće Turske u sukobu između Azerbejdžana i Jermenije povećava rizik u regionu i ponovio je svoj poziv da se spor riješi putem diplomatije.

"Turci su se umiješali u sukob i pružaju resurse Azerbejdžanu, čime pojačavaju rizik i vatrenu moć u ovom istorijskom sporu. Rješenje sukoba je kroz pregovore i mirne razgovore a ne kroz oružani konflikt i sigurno ne sa trećim stranama koje osiguravaju vatrenu moć u situaciju koja je poput bureta baruta", naglasio je Pompeo.

Nekoliko stotina ljudi je poginulo u sukobu oko regiona Nagorno-Karabah koji je u Azerbejdžanu prema međunarodnom pravu ali je većinsko stanovništvo i uprava jermenska.

Sukobi su izazvali zabrinutost da bi u sukob mogle biti uvučene Turska i Rusija koje podržavaju različite strane.

Turska je optužila Jermeniju da je okupirala azerbejdžansku teritoriju i najavila je punu podršku Azerbejdžanu. Ankara je u nekoliko navrata pozvala Grupu iz Minska formiranu radi posredovanja u sukobu i na čijem su čelu Francuska, Rusija i SAD da od Jermenije zatraže da se povuče iz regiona.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Недјеља о Васкрсу

    ''Недјеља о Васкрсу

  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци