Oglasio se ministar kulture

Poništena uredba o predaji Kijevsko-Pečerske lavre

  • Извор: Sputnjik
  • 30.03.2023. 21:49

Vlasti su poništile uredbu o predaji Kijevsko-Pečerske lavre na besplatnu upotrebu Ukrajinskoj pravloslavnoj crkvi (UPC), objavio je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko na svom "Telegram" kanalu.

"Vlada je upravo proglasila nevažećim ukaz vlade Ukrajine bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča od 11. jula 2013. godine o predaji zgrada i objekata Svetouspenske Kijevsko-Pečerske lavre na besplatno korištenje UPC“, napisao je Tkačenko.

Tkačenko je pojasnio da je Sud priznao zakonitim jednostrani raskid ugovora o zakupu objekata manastira, prenosi "Sputnjik".

Sud u Ukrajini prethodno je odbio da obustavi iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre dok se razmatra njihova tužba protiv odluke ukrajinskih vlasti da raskinu ugovor o zakupu objekata manastira, navedeno je u odluci Suda u Kijevu.

Kijevsko-pečerska lavra jedna je od glavnih pravoslavnih svetinja i pripada svjetskoj kulturnoj baštini, u kriptama čuva mošti brojnih svetitelja i 12 mirotočivih glava, a njenih više od 220 monaha kijevski režim sada pokušava da izbaci iz manastira.

Eskalacija krize oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obavještenjem Ukrajinske pravoslavne crkve od Ministarstva kulture Ukrajine da se jednostrano raskida ugovor o zakupu manastira.

Spomenik "Kijevsko-pečerska lavra" zatražio je pokretanje postupka o "pljenidbi imovine" manastira, navodeno je na sajtu Ministarstva kulture Ukrajine.

Oni su objasnili da komisija za prijem i predaju državne imovine Lavre nije mogla da počne sa radom zbog opstrukcije NN lica.

Ultimatum koji je Ministarstvo kulture postavilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi istekao je juče.

Direkcija nacionalnog spomenika Kijevsko-pečerske lavre jednostrano je raskinula ugovor o zakupu i naredila monasima da napuste manastir.

Nacionalni istorijski spomenik Kijevsko-pečerska lavra naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do juče (29. marta). Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Ukrajinska pravoslavna crkva zahtijevala je da se poništi jednostrano istupanje Rezervata iz ugovora. 

Тагови: