Оренбуршка област

Поплављено више од 10.000 објеката у Русији, огласио се Путин

  • Извор: Агенције
  • 08.04.2024. 07:43

Више од 50 људи евакуисано је због поплава током ноћи у градићу Орск у Оренбуршкој области, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације за област Оренбург.

"Радови на евакуацији су настављени ноћу... Укупно је више од 50 људи евакуисано из поплављених подручја", наводи се у саопштењу, преноси РИА Новости.

У петак је пукла брана на реци Урал у Орску, а дио града се нашао у зони поплаве. Канцеларија градоначелника пријавила је четири смртна случаја, а њихова смрт није повезана са поплавама.

Како је навело тужилаштво, до инцидента је дошло због неблаговремено предузетих мјера на одржавању хидрауличке конструкције.

Брана у Русији попустила због лошег одржавања

Брана у Русији попустила због лошег одржавања

Истражни комитет је покренуо кривични поступак због "кршења правила безбједности током грађевинских радова" и "непажње".

Ситуација се погоршава и у Оренбургу. Тамо је ниво Урала достигао 864 центиметра.

Градоначелник града Сергеј Салмин захтијевао је да становници поплављених подручја добровољно напусте то подручје, иначе ће их полиција присилно евакуисати.

Према посљедњим подацима, у региону је поплављено укупно 10.168 стамбених објеката, више од шест хиљада људи је евакуисано, око хиљаду грађана је у привременом смјештају.

Поплављено више од 2.500 домаћинстава након пуцања бране у Русији

Поплављено више од 2.500 домаћинстава након пуцања бране у Русији

Влада Оренбуршке области саопштила је да се врхунац поплава очекује 10. априла, а ситуација ће се, како је најављено, стабилизовати послије 20.

У недељу ујутро у регион је стигао шеф Министарства за ванредне ситуације Александар Куренков. Према његовим ријечима, најтежа ситуација се развија у Орску – у Лењинском округу и Старом граду, о чему је обавијестио предсједника Владимира Путина.

Путин је позвао на благовремено прогнозирање развоја догађаја и предузимање мјера због могућих поплава у Курганској и Тјуменској области.

Он је наложио министру унутрашњих послова Владимиру Колоколцеву да прати поштовање закона и реда у зони поплава.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: