Porodica Stivena Hokinga donira njegov respirator bolnici u kojoj se liječio

  • 23.04.2020. 08:06

Porodica čuvenog fizičara Stivena Hokinga donirala je njegov respirator bolnici Nacionalne zdravstvene službe (NHS) koja ga je liječila u Kembridžu.

Na taj način željeli su pomoći pacijentima koji se bore s korona virusom.

Naučnik je preminuo u martu 2018. u 76. godini, nakon što je radni vijek proveo ispitivajući porijeklo svemira. Dijagnostikovan mu je rijetka bolest rane pojave motornih neurona u dobi od 21. godine, koja mu je paralizovala tijelo.

Njegova kćerka Lui rekla je kako su se ljekari za njega jako dobro brinuli u toj bolnici i bili mu posvećeni, piše The New York Times.

Vlada Velike Britanije suočena je s kritikom zbog nabavke medicinskih respiratora jer zemlja nije bila uključena u šematski sistem kupovine na veliko širom Evropske unije.

Suočen s potencijalnom nestašicom britanski premijer Boris Džonson u martu je pozvao britanske firme da pomognu u proizvodnji hiljada respiratora. Proizvodnja je od tada krenula, a broj respiratora pojačan je i uvozom iz drugih zemalja.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм