Влада

Португал одбија било какву врсту исплате одштете за злочине током колонијалног доба

  • Извор: СРНА
  • 28.04.2024. 10:36

Влада Португала одбија да покрене било какав процес исплате одштете за злочине почињене током трансатлантске трговине робљем и колонијалног доба, што је у потпуности супротно изјавама предсједника Марсела Ребело де Соузе. какву врсту исплате одштете за злочине током колонијалног доба

У саопштењу Владе изражава се жеља за "продубљењем заједничких односа, поштовања историјске истине и повећања интензитета блиске сарадње, засноване на помирењу братских народа".

Међутим, у саопштењу се истиче да "неће бити никаквог процеса или програма за отплату одштете, што је у складу са политиком ранијих администрација".

"Односи са бившим колонијама су изванредни што је посебно изражено у секторима попут образовања, језика, културе, здравља те у областима финансија, буџета и економске сарадње", додаје се у саопштењу.

Од 15. вијека до 19. вијека шест милиона Африканаца отето је и присилно пребачено преко Атлантика у португалским бродовима и продати су у робље, углавном у Бразил.

Предсједник Ребело де Соуза рекао је раније да би Португалија могла да искористи више метода за исплату одштете попут отказивања дуговања својим бившим колонијама и обезбјеђењем финансија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.