Leopard 2

Poslanik Bundestaga: "Istorijski neispravna" odluka o slanju tenkova Ukrajini

  • Извор: Агенције
  • 26.01.2023. 10:37

Odluka Njemačke da uputi tenkove "leopard" Ukrajini i da dozvoli drugim zemljama da rade to isto je "istorijski neispravno", izjavila je poslanik Bundestaga iz Lijeve partije Sevim Dagdelen, članica Parlamentarnog savjeta NATO-a.

U intervjuu za kanal Demokrasi Nau Dagdelenova je naglasila da je umjesto slanja naoružanja Ukrajini potrebna demokratija.

"Odluka da se šalju borbeni tenkovi Ukrajini je istorijski pogrešna odluka. I ona je postala moguća pod pritiskom administracije Džozefa Bajdena na Njemačku“, rekla je ona.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, kako je navela poslanica, većina Nijemaca je protiv te odluke, koja odgovara isključivo interesima američkog vojno-industrijskog kompleksa.

"Kada Njemačka ostane bez tenkova, SAD će moći da joj šalju svoje tenkove", navela je ona i dodala da "SAD nemaju saveznike, te da djeluju isključivo u sopstvenim interesima".

Prema njenim riječima, za SAD je Evropa kao Latinska Amerika sedamdesetih godina - "kontinent na kojem možeš da radiš šta hoćeš".

Odluka o tenkovima, kako je ocijenila, "ništa neće promijeniti u vojnom smislu, jer će Rusija odgovoriti".

"Potrebno je više  diplomatije, a slanje naoružanja dovešće do pogibije još većeg broja ljudi u Ukrajini“, smatra Dagdelenova.

Povezana vijest: 

Kako izgleda procedura izvoza njemačkih tenkova