Javili slovenački mediji

Posljednji podaci: U eksploziji povrijeđeno 13 osoba, pet nestalih

  • Извор: СРНА
  • 12.05.2022. 18:09

U eksploziji u hemijskoj fabrici "Melamin" u Kočevju, prema posljednjim informacijama, povrijeđeno je 13 osoba, dvije su zadobile teške opekotine, a pet je nestalo, javili su slovenački mediji.

Dvojica muškaraca primljena su u Univerzitetski medicinski centar Ljubljana zbog teških opekotina i nalaze se u životnoj opasnosti. Imaju opekotine na većem dijelu tijela.

Identifikovan je jedan, mlađi muškarac, dok identitet drugog još nije poznat.

Ostali povrijeđeni zbrinuti su u Domu zdravlja Kočevje, a teško povrijeđeni su helikopterom prebačeni u UKC LJubljana.

Uprava Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama prvobitno je prijavila više od 20 povrijeđenih.

Nestale osobe nisu zaposlene u fabrici, već su spoljni saradnici firme, koji su se tokom eksplozije navodno nalazili u obližnjim kontejnerima, javio je N1.

Direktor hemijske fabrike Srečko Štefanič ne zna kako je došlo do nesreće. Pretpostavljaju da je do eksplozije došlo toekom transporta i unošenja ili crpljenja sirovina koje su se u firmu dovozile cisternom.

Štefanič je dodao kako su mjesto požara snimili dronovima. Utvrdili su da su sva žarišta ograničena i da temperatura više ne raste.

Prvi podaci iz analize jedinice ELME na području eksplozije u fabrici "Melamin" pokazuju da u atmosferi nema opasnih tvari, nego samo čestica čađe i dima.

Toksikolog je potvrdio informaciju da je u eksploziji bila prisutna opasna i veoma eksplozivna supstanca epihlorohidrin.

Prema riječima toksikologa, riječ je o supstanci koja nema teška sistemska dejstva, ali je veoma nadražujuća i može da izazove trajno oštećenje oka i opasna je za disajne puteve.

"Melamin" je fabrika čija je osnovna djelatnost proizvodnja plastike, boja, lakova i sličnih premaza te drugih hemijskih proizvoda.

Тагови: