Ženeva

Potpisan memorandum o saradnji u potrazi za nestalim

  • 11.10.2018. 17:04

Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc i potpredsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Žil Karbonije potpisali su Memorandum o razumijevanju u Ženevi, saopšteno je iz MMKS.

U saopštenju se navodi da je Memorandum potpisan kako bi se unaprijedila saradnja Kancelarije glavnog tužioca i MKCK u potrazi za licima nestalim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. 

Nakon ceremonije potpisivanja Memoranduma, Bramerc je izjavio da je Kancelarija glavnog tužioca oduvijek bila posvećena pronalaženju lica nestalih tokom sukoba i da već godinama sarađuje sa MKCK. 

On je istakao da je, zahvaljujući saradnji sa MKCK, pronađen veliki broj masovnih grobnica i da je zadovoljan zbog činjenice da se sada ta saradnja formalizuje i da jača. 

"Potraga za nestalima predstavlja humanitarni imperativ i na tome ne treba štedjeti napore", rekao je Bramerc. 

Strane su se saglasile o saradnji tokom koje će pomagati jedna drugoj, u skladu sa mandatima Kancelarije i MKCK, kako bi doprinijeli otkrivanju sudbine i lokacije nestalih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. 

Saradnja će uključivati procjenu, analiziranje i slanje informacija iz kolekcije dokaza Kancelarije i drugih izvora. 

Memorandum je potpisan u okviru petogodišnje strategije MKCK u vezi sa potragom za nestalima, koja predviđa djelovanje od 2018. do 2022. godine.

Тагови: