Супервулкан Јелоустон

Потпуна катастрофа: Пријети "нуклеарна зима"

  • Извор: Блиц
  • 08.01.2024. 06:00

Научници су рекли да би ерупција супервулкана Јелоустона могла да прекрије Сједињене Државе “нуклеарном зимом”.

Један од резервоара магме испод Јелоустонске калдере, огромног кратера и супервулкана, садржи много више течне растопљене стијене него што су научници раније проценили, сугерише истраживање објављено у часопису "Сајенс".

Количина отопљеног камена испод вулкана помаже истраживачима да одреде колико бисмо могли да будемо близу ерупције.

Магма се састоји од стијена и кристала у различитим фазама чврстоће; што је магма растопљенија или течнија, већа је вјероватноћа да ће вулкан еруптирати.

Два велика резервоара пуна магме постоје испод Јелоустонске калдере: један који је око пет до 18 километара испод површине, а други који је 20 до 50 километара испод земље.

На основу претходних истраживања, научници су мислили да је плићи резервоар углавном чврст, са само 5 до 15% отопљене стијене. Али након употребе моћних суперкомпјутера за поновну анализу постојећих сеизмичких података из последњих 20 година, они вјерују да је тај однос заправо 16 до 20%.

То је још увијек далеко испод прага течне магме за коју научници вјерују да би изазвала ерупцију (око 35 до 50%).

Научници су рекли да би ерупција супервулкана Јелоустона могла да прекрије Сједињене Државе “нуклеарном зимом” јер би могла да затрпа дебелим слојем пепела огромну територију на удаљености и до 1.600 километара од националног парка.

Штавише, ерупција би могла да убије око 90.000 људи скоро моментално.

На срећу, према налазима, научници су закључили да је мало вјероватно да ће супервулкан у Јелоустону еруптирати у блиској будућности.

Дакле, иако нова открића не мијењају ниво ризика од вулкана, научници кажу да сада имају прецизније разумијевање онога што се дешава под земљином кором.

"То је помало као да добијете ново сочиво на старом фотоапарату", рекао је Мајкл Поланд, истраживач геофизичара за Њујорк тајмс.

"То је иста камера, али сада имате бољу резолуцију. Видите јасније".

Супервулкан Јелоустон, који се налази у сјеверозападном Вајомингу у Националном парку Јелоустон, један је од највећих вулкана на свијету.

Еруптирао је више пута у посљедњих 2,1 милион година, укључујући три огромне ерупције које су угушиле околни пејзаж пепелом.

Јелоустонска калдера, настала је током једне од тих ерупција прије отприлике 631.000 година.

Област је под сталним надзором Геолошког завода Сједињених Држава (УСГС) и опсерваторије за вулкане Јелоустон.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.