ATV

Štrajk

Potpuni kolaps u Njemačkoj: Avioni ne lete, obustavljen i željeznički saobraćaj

 • Izvor: Radio Sarajevo
 • 21.04.2023. 18:06

Štrajk na nekoliko njemačkih aerodroma počeo je u četvrtak, a ovog petka to se dodatno proširilo, jer ni vozovi ne voze od ranog jutra, piše Deutsche Welle.

Sindikat željeznice i saobraćaja (EVG) od jutros od 3 sata pa do 11 sati ponovo je blokirao željeznički saobraćaj širom Njemačke.

Zaposleni međugradskih, regionalnih i lokalnih vozova i šinobusa stupili su u štrajk nakon što je sindikat pozvao sve svoje članove u Njemačkim željeznicama (DB) i još 50 drugih autobusnih i željezničkih preduzeća da se pridruže obustavi rada.

Osoblje privatnih željezničkih poduzeća iz grupe Transdev takođe se pridružilo štrajku u različitim dijelovima Njemačke.

Linije podzemne željeznice i mnoge autobuske linije međutim ne bi trebale biti pogođene štrajkom. Ipak, ako saradnici Njemačke željeznice mjerodavni za signalizaciju i infrastrukturu, koju koriste i druga željeznička preduzeća, odluče stupiti u štrajk, onda će i vozovi drugih poduzeća morati stati.

U Hamburgu voze podzemna željeznica i autobusi koji pripadaju tom poduzeću, ali brzi gradski šinobusi (S-Bahn) su i u Hamburgu i u ostalim gradovima pogođeni štrajkom.

U metropolama kao što je Minhen podzemna željeznica vozi, isto kao i autobusi i tramvaji Minhenskog društva saobraćaja (MVG), ali su gradski vozovi i u tom gradu zaustavljeni. Isto tako, obustavljen je saobraćaj i na različitim regionalnim autobuskim linijama.

Štrajk upozorenja počeo je ovog petka 21. aprila u 3 sata iza ponoći i trajao je do 11 sati prijepodne. Njemačke željeznice objavile su da međugradski vozovi ne prometuju do 13 sati.

Dogovoren je slijedeći susret s predstavnicima Njemačkih željeznica za utorak 25. aprila.

Ako tada ne dođe do dogovora, novi susret će biti zakazan vjerojatno tek za kraj maja. To vrijeme je potrebno sindikatu za pregovore s ostalim poduzećima. Sindikat je nedavno jasno stavio na znanje da su štrajkovi upozorenja u razdoblju između razgovora sasvim mogući.

Tagovi:
 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.