Italija

Potpuni kolaps zbog kovid propusnica, sve je stalo

  • 19.10.2021. 17:52

Italija je stala zbog potvrda o vakcinaciji.

Dugi redovi ispred kafića, restorana, apoteka stvaraju se zbog zakonske obaveze da svakog kupca "provjeri" da li je vakcinisan, a ako jeste - da li je to jedna ili dvije doze?

Pa, sada, koliko štete nanosi lokalnoj privredi, može se vidjeti golim okom. Neki, kojima ugostiteljstvo nije glavni posao, poput restorana brze hrane koji su radili u okviru tržnih centara, zatvorili su ili pauziraju između smjena radi dezinfekcije prostorija, dok drugi broje posjetioce na prste jedne ruke

U Trstu i Vilesu, na primjer, u prvim danima sprovođenja ove odluke vlada toliko nervoze sa svih strana da biste radije preskočili ulazak u restoran ili kafić nego na ulazu nagađali da li možete popiti kafu ili ručak - ili ne.

S obzirom da je sistem za prepoznavanje korona pasoša prilično osjetljiv jer s vremena na vrijeme "pada", a zaposleni, plašeći se inspekcije i strogih kazni, ne žele vas pustiti dok ne dobiju na internetu potvrdu da ste vakcinisani sa dve doze - redovi su neizbežni, a na njih se Italijani teško navikavaju.

Da bi se takve stvari sprečile, osim maske, mnogi su dužni da nose i štampane potvrde o kovidu. Ponekad ih je lakše skenirati od onih na mobilnom telefonu, ali ipak svakih deset minuta na ulazu u restorane i kafiće dolazi do kašnjenja jer se sistem mora stalno resetovati.


Ove epidemiološke mere obeshrabrile su mnoge da izađu "na hranu i piće", pa ako se na to odluče, radije sjede u baštama i smrzavaju se na oluji, kako je svojevremeno svedočio novinar Slobodne Dalmacije u Trstu.

Svi zaposleni u Italiji moraju predstaviti tzv zelenu kartu koja dokazuje da su bili vakcinisani, zaraženi koronom ili su nedavno bili negativni na korona virus, što je izazvalo niz protesta, od kojih je jedan u Rimu, u režiji neofašističkih stranaka, obilježen nasiljem. Ova mjera cilja oko 23 miliona radnika u privatnom i javnom sektoru Italije.

Pojačane epidemiološke mjere u odnosu na letnji period koji je iza nas, u Italiji koja je čak osamdeset odsto stanovništva starijeg od osamnaest godina vakcinisala najmanje jednom dozom, unijele su veliki nemir među ljude.


U Italiji je čak 130.000 ljudi umrlo od posljedica korona virusa od početka pandemije.


(Slobodna Dalmacija)


Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм