Njemačka

Povlačenje iz Avganistana na odgovoran način

  • 04.03.2021. 20:26

Njemačka je danas pozvala međunarodnu zajednicu da okonča vojnu misiju u Avganistanu na odgovoran način i da izbjegne preuranjeno povlačenje stranih vojnika što bi moglo da koristi talibanima.

"Mirovni pregovori između Vlade Avganistana i talibana predstavljaju prvu realnu priliku za mir u toj zemlji nakon dugo vremena, a to je šansa koju ne smijemo propustiti", rekao je šef diplomatije Hajko Mas u parlamentu.

On je rekao da, ako NJemačka ishitreno povuče svoje trupe, postoji veliki rizik da će talibani tražiti rješenje na bojnom polju umjesto da nastave sa pregovorima.

"Bez obzira da li se to nama sviđa ili ne, prisustvo međunarodnih trupa i dalje je jedna od naših najvažnijih poluga jer bez međunarodnog pritiska talibani se neće ozbiljno angažovati u proces nalaženja političkog rješenja", rekao je Mas.

Poslanici u parlamentu moraju da odluče o produženju njemačke vojne misije u Avganistanu do 31. januara 2022. godine, dok nova američka Vlada razmatra sporazum iz prošle godine sa talibanima u kome se poziva na povlačenje stranih trupa do 1. maja.

Aktuelni parlamentarni mandat za ovu operaciju NJemačke sa oko 1.300 vojnika ističe krajem ovog mjeseca.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.