Будимпешта

Познато када би Мађарска могла добити новог предсједника

  • Извор: СРНА
  • 11.02.2024. 16:43

Мађарски парламент изабраће новог предсједника државе у марту након разрјешења дужности одлазећег предсједника Каталин Новак, рекао је вођа парламентарне групе партије Фидес Мате Кочиш.

"Ако Каталин Новак данас потпише оставку, парламент ће имати 15 дана да одлучи да ли да је прихвати. Ако парламент прихвати њену оставку нови шеф државе ће бити изабран у року од 30 дана, то је вјероватно у марту", рекао је Кочиш радију "Кошут".

Новакова је јуче саопштила да се повлачи након што је признала да је направила грешку када је помиловала човјека умијешаног у скандал прикривања педофила.

Опозициона Демократска коалиција позвала је на народно гласање о њеном насљеднику.


Супруга Мирка Шаровића извршила самоубиство

Супруга Мирка Шаровића извршила самоубиство

Високи члан конзервативне странке Фидес рекао је да би директно народно гласање о сљедећем предсједнику Мађарске било "аутентичније" да га је опозициона љевичарска партија предложила док је имала већину у парламенту, што није случај.

Новакова је уочи посјете папе Фрање Будимпешти у априлу 2023. године одобрила молбу за помиловање бившег замјеника директора сиротишта који је учествовао у прикривању сексуалног злостављања које је починио директор педофил.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм